Izložba

Izložba „Beleške iz neizmerne žeđi: Franc Kafka (1883–1924), povodom 100 godina od piščeve smrti“.

Povodom 100 godina od smrti Franca Kafke, u ponedeljak, 3 juna u 18 časova, u Svečanoj galeriji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, otvorena je multimedijalna izložba „Beleške iz neizmerne žeđi: Franc Kafka (1883–1924), povodom 100 godina od piščeve smrti“. Na izložbi posvećenoj poslednjoj godini života ovog velikog pisca, prikazane su Kafkine takozvane „razgovorne ceduljice“ propraćene njegovim crtežima, podkast „Kafkini poslednji dani“, a premijerno u Srbiji pušten je i film Kafkino poslednje putovanje Hans-Gerda Koha i Klemensa Šmidbauera.

otvaranje izložbe „Orvel i Haksli: vesnici našeg doba“

U sredu, 27. decembra u 13 sati u okviru programa „Klasici svetske književnosti – jubileji“ otvaranje izložbe knjiga i plakata „Orvel i Haksli: vesnici našeg doba“ povodom 120 godina od rođenja Džordža Orvela i 130 godina od rođenja Oldusa Hakslija. Govori: dr Bojan Jović, direktor Instituta za književnost i umetnost.

Otvaranje izložbe „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“

U Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu, 20. decembra u 12 časova, otvara se izložba „Prava žena u kulturnom nasleđu Srbije“. Izložbu će otvoriti Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti građana i NJ. e. Edvard Ferguson, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji.

Fondacija Studenica u Univerzitetskoj biblioteci

Univerzitetska biblioteka organizuje izložbu likovnih i književnih radova koji se nude na dobrotvornoj aukciji Fondacije Studenica. Prikazane aukcijske predmete su nesebično poklonili naši eminentni umetnici, pesnici i kolekcionari, a svojim retkim kolekcijama pridružila se i Univerzitetska biblioteka.

MERKANTILIZAM U E-OKRUŽENJU AKADEMSKOG BIBLIOTEKARSTVA SRBIJE

 Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković“ u Beogradu priredila je izložbu pod naslovom Merkantilizam u e-okruženju akademskog bibliotekarstva Srbije.
Ove godine navršava se jubilej, 34 decenije od smrti Žana-Batista Kolbera (Jean-Baptiste Colbert) francuskog merkantiliste.

Izložba BEZ PREDAKA I POTOMAKA

  • 18. septembar 2023.
  • Izložba
  • komentara

U sredu, 20. septembra u 13 sati u Univerzitetskoj biblioteci otvara se izložba BEZ PREDAKA I POTOMAKA povodom 140 godina od rođenja Franca Kafke.