NOVA IZLOŽBA U UNIVERZITETSKOJ BIBLIOTECI „SVETOZAR MARKOVIĆ“ U BEOGRADU

Dana 14. februara 2024, postavljena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu izložba na temu „Smisao fiziokratizma“.

Objavljeno:

 

     Dana 14. februara 2024, postavljena je u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu izložba na temu „Smisao fiziokratizma“. Radi se o izložbi bibliotečke građe, čiji je autor mr Vesna Župan, Diplomirani informator savetnik. Ta izložba je priređena povodom dvostrukog jubileja – 330 godina od rođenja Fransoaa Kenea (François Quesnay) i 250 godina od njegove smrti. Da podsetimo, Fransoa Kene (1694-1774) bio je lekar po profesiji, a po specijalnosti hirurg. Radio je kao dvorski lekar u vreme vladavine francuskog kralja Luja XV. U svojoj poodmakloj dobi počeo je ozbiljnije da se bavi ekonomskim problemima.

     Fransoa Kene je poznat u domenu ekonomske nauke kao jedan od umova koji su osnovali fiziokratsku školu, inače, prvu ozbiljniju školu ekonomske misli. On se smatra vodećim predstavnikom fiziokratizma. Za razliku od merkantilista (o njima je bila nedavno izložba u ovoj Biblioteci) fiziokrati nisu smatrali da su plemeniti metali izvor bogatstva naroda. U prvi plan fiziokrati stavljaju poljoprivredu i smatraju je jedinom proizvodnom granom ekonomije. Ekonomski klasici Adam Smit i David Rikardo odneli su kasnije prevagu nad fiziokratskim  učenjem.

      U pripremi je katalog ove izložbe koji će se pojaviti u štampanom obliku i na CD-ROM-u. Autorka tog kataloga je Vesna Župan. Recenzenti su prof. dr Petar Đukić, prof. dr Dejan Molnar i docent dr Aleksandar Gordić.

      Izložba je postavljena u parteru. Može da se pogleda do 20. marta 2024. tokom radnih sati Biblioteke. Ulaz je slobodan.

Prezentaciju izložbe pogledajte ovde