MERKANTILIZAM U E-OKRUŽENJU AKADEMSKOG BIBLIOTEKARSTVA SRBIJE

 Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković“ u Beogradu priredila je izložbu pod naslovom Merkantilizam u e-okruženju akademskog bibliotekarstva Srbije.
Ove godine navršava se jubilej, 34 decenije od smrti Žana-Batista Kolbera (Jean-Baptiste Colbert) francuskog merkantiliste.

Objavljeno:

 

         Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” u Beogradu priredila je izložbu pod naslovom „Merkantilizam u e-okruženju akademskog bibliotekarstva Srbije”. Ove godine navršava se jubilej, 34 decenije od smrti Žan-Batista Kolbera (Jean-Baptiste Colbert) francuskog merkantiliste. Po njemu je jedan pravac u okviru merkantilizma dobio ime kolberizam.

        Merkantilisti nisu mogli da oforme školu ekonomske misli. Njihovi stavovi su bili heterogeni. Izvor bogatstva sagledavali su u polugama od plemenitih metala u posedu države. Njih će kasnije opovrgnuti fiziokrati koji su formirali u svoje doba prvu ozbiljnu školu ekonomske misli.

         Izložba približava istorijsko razdoblje u kome je merkantilizam kao struja aktivno delovao. Vreme u kom je vladao francuski kralj Luj XIV bilo je ujedno doba u kome je Kolber širio svoj uticaj. Znajući da se razvoj ekonomske misli izučava u nas kao i da postoji zainteresovanost čitalaca za teme iz tog domena, naša Biblioteka je prišla organizaciji ove izložbe u vreme međunarodnog sajma knjiga u Beogradu na kome je Francuska počasni gost. Književnici, ekonomisti, prevodioci i drugi ljubitelji literature koja rasvetljava francusko stvaralaštvo imaju priliku da vide ovu izložbu.

         Mada je reč o prohujalom vremenu, izvori koje čitalac danas može da pretražuje nisu samo klasični. Uspon umreženog društva omogućio je da se dragoceni materijali pronađu i u otvorenom pristupu. U parteru Univerzitetske biblioteke izloženi su panoi, fotografije, knjige i ostala građa uključena u izložbu.

        Autorka izložbe je mr Vesna Župan, dipl. informator savetnik iz Univerzitetske bibloteke. Ona je ujedno i autorka kataloga ove izložbe čiji su recenzenti prof. dr Petar Đukić i prof. dr Dejan Molnar. Katalog izložbe je u pripremi.

       Korisnici mogu da pogledaju izložbu u radno vreme naše Biblioteke. Izložba će biti postavljena do ponedeljka, 20. novembra 2023. Pristup je slobodan.

Prezentaciju izložbe pogledajte ovde