Fondacija Studenica u Univerzitetskoj biblioteci

Univerzitetska biblioteka organizuje izložbu likovnih i književnih radova koji se nude na dobrotvornoj aukciji Fondacije Studenica. Prikazane aukcijske predmete su nesebično poklonili naši eminentni umetnici, pesnici i kolekcionari, a svojim retkim kolekcijama pridružila se i Univerzitetska biblioteka.

Objavljeno:

 

Univerzitetska biblioteka organizuje izložbu likovnih i književnih radova koji se nude na dobrotvornoj aukciji Fondacije Studenica. Prikazane aukcijske predmete su nesebično poklonili naši eminentni umetnici, pesnici i kolekcionari, a svojim retkim kolekcijama pridružila se i Univerzitetska biblioteka.

Fondacija Studenica osnovana je 1993. godine u čvrstoj veri da je ulaganje u obrazovanje osnov razvoja društva i da bez ozbiljnog investiranja u nauku i školstvo nema nade za ekonomski, kulturni, politički i svaki drugi prosperitet društva.

Kako bi ulaganjem u obrazovanje mladih pomogle otadžbini, osnovale su je ugledne porodice srpske dijaspore u Americi, na čelu sa Miroslavom Majklom Đorđevićem, koji će ostati upamćen kao velikodušan srpski dobrotvor i ponosni nastavljač srpske zadužbinarske tradicije.

Tokom tri decenije, uz pomoć mnogih darodavaca i zadužbinara, stipendirano je preko dve hiljade mladih iz Srbije i regiona, od kojih preko 300 na prestižnim američkim univerzitetima kao što su Prinston, Jejl, Harvard. Zastupljeni su svi obrazovni profili: humanističke, društvene, biomedicinske i tehničke nauke kao i sve grane umetnosti.

Mnogi od tih stipendista danas imaju važne uloge u naučnom, kulturnom, javnom i poslovnom životu Srbije, regiona i sveta, što potvrđuje izreku da investicija u znanje daje najbolje kamate.

Stipendije se dodeljuju izuzetnim studentima sa svih fakulteta i umetničkih akademija, koji imaju visok prosek ocena, nagrade i priznanja, uspeh na takmičenjima i u dodatnim programima. Prednost imaju natprosečno uspešni ali materijalno ugroženi kandidati, a među njima oni koji se angažuju za dobrobit društvene zajednice, šireći ideje filantropije, rodoljublja i solidarnosti.

Fokusirajući se na goruće potrebe društvene zajednice u sferi obrazovanja, ove godine u Fondaciji Studenica doneta je odluka da se jedan broj stipendija dodeli kandidatima koji se opredeljuju za učiteljska i nastavnička zanimanja. Time se se pruža konkretan doprinos nastojanju da se vrati zaslužen ugled i dostojanstvo profesiji učitelja i nastavnika koji su u nezavidnom materijalnom i društvenom statusu u odnosu na druge profesije.

Fondacija Studenica organizuje umetnički program sa aukcijom u svečanoj sali Aerokluba,
23. novembra 2023. sa ciljem proširenja stipendijskog fonda za kandidate koji se opredeljuju za nastavnička zanimanja. Posetiocima se pruža prilika da doprinesu afirmaciji znanja i vraćanju ugleda toj časnoj i plemenitoj profesiji. Akcija se odvija pod pokroviteljstvom akademske i naučne zajednice, kulturnih i obrazovnih institucija najvišeg ranga, ozbiljnih medija, društveno odgovornih preduzeća i ličnosti koje u našem društvu uživaju nepodeljen ugled i uvažavanje.