Zaposleni ispred Univerzitetske biblioteke

O nama

Ažurirano:

Dokumenti

Radionica za koričenje novina

U radu sa korisnicima, organizaciji poslova, kreiranju planova i težnje ka dostizanju standarda izvrsnosti u misiji koju sprovodi, Univerzitetska biblioteka se oslanja na niz dokumenta, kako internih, tako i onih koji su doneseni od strane Univerziteta u Beogradu, resornog ministarstva i međunarodnih stručnih tela.

Radno vreme

Öffnungszeiten der Bibliothek

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”
radiće od 08 do 20 časova, od ponedeljka do petka.

Subotom od 08 do 14 časova.

Prostori

Rad u velikoj čitaonici

Znate li za bolje mesto za učenje od čitaonice?

Kod kuće telefon, TV, frižider, peglanje i slični izazovi za tren oka odvuku pažnju, a sati koji su vam preko potrebni prolete u nepovrat. U našim čitaonicama atmosfera motiviše na učenje: okruženi ste drugima koji uče, „uranjate“ u knjigu, upijate znanje i blistate na ispitu!

Projekti

Knjiga iz fonda retkosti spremna za digitalizaciju

Kao moderni istraživački centar, Univerzitetska biblioteka se upušta u avanture od kojih će mnoge promeniti samu prirodu biblioteka. Tako projekti obuhvataju inovativna partnerstva sa drugim bibliotekama, institucijama i kompanijama, i polaze od fokusa na jačanju postojećih snaga, do poboljšanja akademske saradnje uz korišćenje novih tehnologija.

Otvorena nauka

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ aktivno zagovara i promoviše otvoreni pristup i otvorenu nauku putem različitih manifestacija, nacionalnih i evropskih projekata, predavanja, radionica i razgovora koji u fokusu imaju ovu izuzetno značajnu tematiku.

Istorijat

Univerzitetska biblioteka na početku karijere

Univerzitetska biblioteka predstavlja jedinstveno svedočanstvo o razvoju društva u celini u jednom istorijskom trenutku i veoma upečatljivo ilustruje stanovište države koja je posle Prvog svetskog rata, svim silama nastojala da nadoknadi propušteno i da stane u red razvijenih zemalja, prepoznajući značaj obrazovanja u tom procesu.

Matična delatnost

Detalji

Univerzitetska biblioteka brine se o profesionalnom usavršavanju zaposlenih iz sopstvenih redova, ali i iz drugih univerzitetskih, visokoškolskih i biblioteka naučnoistraživačkih instituta. Kredibilitet za konstantno stremljenje ka unapređenju poslovanja biblioteka, pored velikog iskustva, daje i činjenica da je ova biblioteka matična za skoro 250 biblioteka.

Stručna zvanja

Pogled preko ulice na zgradu Biblioteke

Komisija za dodelu zvanja u visokoškolskim bibliotekama Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ razmatra prijave kandidata iz visokoškolskih ustanova u Srbiji i na osnovu njih utvrđuje predlog koji prosleđuje Republičkoj komisiji za dodelu viših stručnih zvanja u bibliotečko-informacionoj delatnosti  (Narodna biblioteka Srbije). 

Zajednica biblioteka univerziteta u Srbiji

ZBUS

Zajednica biblioteka univerziteta u Srbiji postoji da bi razvijala i promovisala bibliotekarsku struku i unapredila profesionalni i materijalni status zaposlenih u bibliotekama članicama.

Bibliotekarsko društvo Srbije

Bibliotekarsko društvo Srbije

Bibliotekarsko društvo Srbije (BDS) je dobrovoljna, nezavisna, neprofitna i profesionalna organizacija koja povezuje bibliotečko-informacione stručnjake u Republici Srbiji.

Javne nabavke

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama („Sl. glasnik RS“, br. 124/12) koji se primenjuje od 1. aprila 2013. godine objavljuje oglase i ostale relevantne sadržaje u postupcima javnih nabavki.