Promocija knjige NA KRILIMA JUTRA autorke Dragane Milovanović

U utorak, 11. aprila u 18 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ održaće se promocija knjige NA KRILIMA JUTRA: filozofsko-skulptorski opus spomeničke arhitekture Bogdana Bogdanovića, autorke dr arh. Dragane Milovanović. Dragana Milovanović diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je potom magistrirala i doktorirala pod mentorstvom profesora Bogdana Bogdanovića, a potom blisko sarađivala sa njim tokom izrade knjige o kojoj je reč.

Objavljeno:

 

U utorak, 11. aprila u 18 časova u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ održana je promocija knjige NA KRILIMA JUTRA: filozofsko-skulptorski opus spomeničke arhitekture Bogdana Bogdanovića, autorke dr Dragane Milovanović. U ovoj bogato ilustrovanoj knjizi razmatra se doprinos profesora i neimara Bogdana Bogdanovića spomeničkoj arhitekturi kroz desetak poglavlja u kojima su spomenici razvrstani po tipu i vremenu nastanka, s tim što ih povezuje nekoliko ključnih pojmova njegovog spomeničkog stvaralaštva, a to su: nebeska kapija, boginja-majka, ratnik-heroj, polubog, polis-nekropolis i drvo besmrtnosti. Uz funkcionalan ilustrativni foto-materijal, u knjizi se nižu opisi najznačajnijih spomenika koje je izradio Bogdan Bogdanović: od Spomenika jevrejskim žrtvama fašizma na Sefardskom groblju u Beogradu, Spomenika žrtvama fašizma u Čačku, Kenotafa palim borcima otpora u Prilepu i Travniku, Slobodišta u Kruševcu, Ratničkog groblja u Štipu, Spomenika revolucije u Leskovcu, Spomenika slobodi u Beranama, preko Memorijala u Beloj Crkvi, Adonisovog oltara u Labinu, nekropolskih spomeničkih kompleksa u Knjaževcu i Mostaru, do najpoznatijeg – monumentalnog spomenika žrtvama koncentracionog logora Jasenovac. U tekst autorke dr Dragane Milovanović uneti su brojni citati iz knjiga Bogdana Bogdanovića koji upućuju čitaoca u to kako su se rađale i razvijale ideje za njegove spomenike, a potom i u njihovu materijalizaciju.

Dragana Milovanović je rođena u Nišu 1951. godine gde je i maturirala. Godine 1970. upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu od kada živi i radi u ovom gradu. Diplomski rad pod mentorstvom profesora Bogdana Bogdanovića odbranila je 1976, kada i počinje njeno interesovanje za memorijalnu arhitekturu i arhitektonski simbolizam. Takođe, pod mentorstvom prof. Bogdanovića uspešno završava specijalističke studije odbranom rada 1980, magistrira 1984. i doktorsku tezu brani 1999. godine.

Objavila je dve monografije: Arhitektura Megalita (1988) i Simbolizam Kapije (2006) kao i pet autorskih priloga u monografijama: „Sveto i profano u arhitekturi  čardaka Miloša Obrenovića“ u monografiji Gornja Dobrinja rodno mesto Knjaza Miloša, 2001;  „Od profanog ka svetom“  i „Simbolizam mesta“ u monografiji Staro sajmište, 2008; „Die Lehre des Bogdan Bogdanović“  u monografiji Memoria und Utopie in Tito-Jugoslawien, 2009; kao i nekoliko desetina tekstova u stručnim časopisima i u publikacijama međunarodnih naučnih skupova. Kao deo autorskog tima  radila je i na realizaciji projekata memorijalnih kompleksa i zaštite spomenika kulture kao što su urbanističko-arhitektonski deo projekta Spomen parka  ustanka i revolucije u Grahovu 1977, i kompleks zgrada uz crkvu Sv.Ahilija u Arilju 1981. Samostalno je izradila desetak projekata spomen kompleksa koji su realizovani: Vojničko groblje u Pirotu 1981, i u Lisoviću kod Barajeva 1984. Dobitnica je III nagrade na Konkursu za cpomenik ratnicima iz dva svetska rata u Azanji.

                                                            ****************************

Prošle, 2022. godine, dr Ivana Babić, naslednica profesora Bogdana Bogdanovića, ustupila je Univerzitetskoj biblioteci nekoliko hiljada knjiga iz lične biblioteke Bogdana Bogdanovića koje su primljene kao dragocen legat, to jest posebna biblioteka koja će biti kompletno formirana u nekoliko narednih meseci. U okviru fonda Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ već postoji ukupno 35 posebnih biblioteka naših značajnih i uglednih sunarodnika koje predstavljaju naročitu vrednost fonda centralne naučne srpske biblioteke. Intelektualni profil profesora Bogdana Bogdanovića, raznovrsnost njegovih interesovanja i mnogobrojne oblasti u kojima je dao svoj naučni, stručni, pedagoški i umetnički doprinos, potvrđuju kvalitet njegove brižljivo formirane biblioteke koja će biti od značaja studentima, profesorima, istraživačima i ostalim korisnicima. Naročitu vrednost ove zbirke čine knjige na stranim jezicima (nemačkom, engleskom, francuskom, italijanskom itd.) iz oblasti arhitekture, humanističkih disciplina i društvenih nauka.

U decembru 2022. godine u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu otvorena je izložba Zavađena sećanja: Bogdan Bogdanović (1922–2010), povodom 100 godina od rođenja istaknutog arhitekte. Tom prilikom izložene su publikacije Bogdana Bogdanovića iz fonda Univerzitetske biblioteke, plakati sa najznačajnijim spomenicima i prateći dvojezični katalog kojim su autori podsetili čitalačku publiku na Bogdanovićeva arhitektonska i književna dela. U katalogu je dat osvrt na biografiju, opšte odlike stvaralaštva i životni put Bogdana Bogdanovića, pregled i opis najreprezentativnijih spomenika, kao i bibliografija Bogdanovićevih dela i radova o njemu iz fonda Univerzitetske biblioteke.
Bogdanovićeva sudbina ostaje simbolički izraz burnog doba u kojem je stvarao i u njemu ostavio neizbrisiv trag, a s obzirom na to da su njegovo delo i ličnost izazivali velike polarizacije u recepciji javnosti u Srbiji, simboličan je i naslov kataloga.