Википедија лого

Вики-библиотекар

Ажурирано:

Викимедија Србије и Википедија на српском

Курс пружа информације о активностима Викимедије Србије, могућностима које пружа Википедија и остали Вики-пројекти (Вики-вести, Вики-речник, Вики-књиге, Вики-изворник, Вики-цитат, Викимедијина остава). Обука полазника курса обухвата теме као што су: упознавање са принципима уређивања чланака, писање и превођење текстова, извори и ауторска права (детаљно упознавање полазника са основним начелом Википедије: „Све што напишете, морате да поткрепите изворима“).

Вики-библиотекар радионица

Поред теоријског дела, предвиђена је радионица која омогућује полазницима да самостално креирају и постављају на Википедију што богатији, квалитетнији и информативнији садржај.

Радионица обухвата:
– постављање нових страница на Википедију о библиотекама и њиховој културној делатности,
– постављање нових страница на било коју тему према интересовању полазника,
– постављање галерије слика,
– постављање што квалитетнијих и потпунијих библиографских података о изабраној теми уз поштовање свих ауторских права (линкови до комплетних садржаја текстова, библиографски подаци о штампаним и електронским изворима информација и сл.).

Припрема за семинар

Отворити налоге на Википедији на српском. Потребно је понети припремљене текстове у Word-у како би се одмах публиковао или допунио неки чланак.

Трајање курса

Курс траје 2 дана по 3 сата. Број полазника: од 8 до 12.

Термини

Термини у којима ће се одржавати семинари доступни су на Календару акредитованих курсева.

Пријављивање

Пријавите се на курс путем имејла: popovic@unilib.rs или okrinulovic@unilib.rs

Предавачи

Александра Поповић, Оја Кринуловић, Ђорђе Стакић, Сања Антонић, Миле Стијеповић, Матеа Милошевић, Драгана Столић, Игор Живановић, Милица Шевкушић, Милица Вучетић и Милица Буха.