Phaidra

Phaidra

Phaidra

Дигитални репозиторијум Универзитета у Београду, PHAIDRA, намењен је похрањивању радова наставника и сарадника Универзитета. Објекти у репозиторијуму се претражују и користе у складу са лиценцом коју је изабрао власник ауторског права.

Ажурирано:

Зашто PHAIDRA?

Слободни и отворени приступ: приступ систему је доступан свим члановима Универзитета (наставницима и студентима). Активно коришћење PHAIDRA-е (похрањивање објеката) могуће је за овлашћене кориснике преко корисничког имена. Претраживање садржаја слободно је за све кориснике Интернета без пријаве.

Могућност трајног цитирања: сви објекти имају трајни линк, који је доступан широм света и који се може цитирати или послати даље. При избору линка одмах се добијају најважнији подаци о објекту, који се може погледати или преузети.

Флексибилност: PHAIDRA, као стабилна база за управљање, истраживање и наставу, нуди могућност даљег флексибилног коришћења ресурса. Овлашћени корисници могу, самостално, у било ком тренутку, своје објекте видљиве широм света да блокирају и учине доступним само одређеној групи корисника.

Јасна правна правила: похрањеним објектима PHAIDRA обезбеђује сигуран правни статус. Модели лиценци су уграђени у систем и једноставно се могу изабрати.

Поуздано дугорочно архивирање: PHAIDRA је организована као систем који омогућава дугорочно архивирање на једноставан начин. Систем подржава формате који су погодни за трајно похрањивање. На тај начин постигнута је и интероперабилност са другим системима.

О репозиторијуму

PHAIDRA чува податке потребне за истраживачки, наставни и организациони рад на Универзитету. Она омогућава управљање подацима, флексибилно коришћење ресурса, лоцирање и проналажење похрањених дигиталних објеката.
Дигитални репозиторијуми на транспарентан начин сведоче о досегу и опсегу научног рада на универзитету и повећавају његову видљивост на вебу.

Репозиторијум PHAIDRA један је од резултата Темпус пројекта Нови библиотечки сервиси на универзитетима Западног Балкана.