Универзитет у Београду, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”

Докторска дисертација Ивана Ђаје

Иван Ђаја

Докторска дисертација Ивана Ђаје

Драгана Столић

Докторску дисертацију из области физиологије под називом Etudes des ferments des Glucosides et des Hydrates de Carbone chez les Mollusques et chez les Crustacés (Студија фермената, гликозида и угљених хидрата код мекушаца и ракова) Иван Ђаја је одбранио 1909. године на Сорбони.

Oбимну студију на више од 250 страница Ђаја је посветио свом ментору професору Алберу Дастру (Albert Dastre, 1844-1917), француском физиологу, члану Француске академије наука, ученику Клода Бернара (Claude Bernard, 1813-1878) и Пола Бера (Paul Bert, 1833-1886), који је нарочито значајне резултате постигао на пољу физиолошке хемије. Према предговору, Ђаја је истраживања вршио у периоду од 1905. до 1909. у Физиолошкој лабораторији Сорбоне, као и у Биолошкој станици Роскоф, центру за истраживање биологије мора на северу Бретање, који је још 1872. основао Анри де Лаказ Дутије (Henri de Lacaze-Duthiers, 1821-1901), професор зоологије на Сорбони. У предговору Ђаја изражава захвалност и Живојину Ђорђевићу (1872-1957), професору зоологије на Београдском универзитету, који ће 1910. године предложити Ђају за доцента физиологије на овом Универзитету. Примерак дисертације који се чува у Универзитетеској библиотеци „Светозар Марковић“ лични је поклон писца установи. Уводни део Ђајиног докторског рада могуће је погледати на порталу inoteze.unilib.rs.

Портал inoteze.unilib.rs садржи дигитализоване дисертације српских научника одбрањене у иностранству из фонда Универзитетске библиотеке. Доступни су пуни текстови дисертација или само поједина поглавља због заштите ауторских права. Међу овим дисертацијама, које су брањене у 19. и на почетку 20. века, налазе се и радови Михаила Петровића Аласа, Јована Скерлића, Љубомира Недића, Војислава Јовановића Марамбоа и др.

Садржај докторске дисертације