Из збирке оријенталних рукописа

Europeana Libraries

Из збирке оријенталних рукописа

Најстарија књига из фонда Универзитетске библиотеке из 1206. године, написана на персијском језику, доспела је на екране истраживача из целог света, захваљујући пројекту Europeana Libraries. Поред збирке оријенталних рукописа на персијском, отоманском турском и арапском језику, омогућен је приступ и вредној збирци о Александру Великом, насталој од 15-19. века.

Ажурирано:

О пројекту

У току две године портала Еуропеана, збирка дигитализованих садржаја из европских архива, библиотека и музеја, постала је богатија за збирке Универзитетске библиотеке, и то 133.000 страница из оријенталне и 28.000 страница из збирке о Александру Великом, објављене на различитим европским језицима и откупљене од професора Хајнриха Кристенсена.

У оквиру пројекта Europeana Libraries учествовало је 19 истраживачких библиотека и 4 водеће организације: Еуропеана, Европска библиотека, CENL, LIBER, CERL.

Циљеви пројекта:

Фотографије Шпанског грађанског рата, Отомански рукописи, историјски филмови из медицине и на хиљаде теза, часописа и академских чланака су само неки од материјала који су доступни након завршетка пројекта. Креирани су вредни извори за истраживаче, са могућношћу претраге пуног текста и створена је велика мрежа националних, универзитетских и истраживачких библиотека.

Партнери