Početna


Danas se uloga biblioteka, arhiva i muzeja menja i od reaktivne postaje produktivna. Iako nastavljaju da prikupljaju, čuvaju i podržavaju upotrebu istorijskih dokumenata i zapisa, ove institucije učestvuju u stvaranju, objavljivanju i aktivnoj diseminaciji novih izvora koji se zasnivaju na njihovim kolekcijama koje predstavljaju mesta za pronalaženje znanja. Ove institucije postale su centri stvaranja znanja kako u fizičkom tako i u virtuelnom svetu.

Sve veća zastupljenost jeftinog genetskog testiranja u kombinaciji sa masovnim skeniranjem i digitalizacijom genealoških zapisa, omogućava običnim porodicama da detaljno proučavaju svoja porodična stable i etničko poreklo. Rezultati pokazuju veću raznolikost u kontekstu etničkog porekla nego što je većina ljudi danas zapravo svesna.

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ je domaćin IFLA pretkonferencije 2019 koju organizuje zajedno sa Sekcijom za zavičajnu istoriju i genealogiju i Sekcijom za Aziju i Okeaniju, a koja se održava 21. i 22. avgusta 2019. godine. Sa izuzetnim zadovoljstvom vas pozivamo da se prijavite bilo kao izlagač ili učesnik i da doprinesete diskusijama iz kojih će sasvim sigurno proisteći neki novi uvidi u oblasti genealogije i digitalizacije. Učešće na pretkonferenciji je besplatno i otvoreno za sve, ali je registracija neophodna zbog ograničenog broja mesta. Molimo vas da se registrujete putem sledećeg linka.