Промоција: „Извештај о доживљајима Симеона Степанова Пишчевића“

Промоција књиге „Извештај о доживљајима Симеона Степанова Пишчевића“ одржана је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у петак, 22. априла.

Објављено:

Промоција књиге

На промоцији су говорили:
– Ненад Ж. Петровић – историчар и књижевник
– Иван Т. Срдановић – писац и приређивач књиге

Модератор: др Василије Милновић, Универзитетска библиотека

О књизи

После више деценија паузе, поново су објављени „Мемоари“ Симеона С. Пишчевића (1731-1797), под насловом „Извештаји о доживљајима Симеона Степанова Пишчевића“. Српска књижевност XVIII века има готово ренесансну важност у контексту српске културе и посебно књижевности. То је оно почело из ког ће се развити целокупна српска модерна култура, а савременом читаоцу се ово доба авантура мора поново приближити, јер је то раздобље веома богато потенцијалним алтернативама, које не морају нужно бити оно у шта је повела доминантна линија развоја наше културе. Стога не треба да чуди што је управо модернистичка генерација имала нарочити однос са овим делом нашег културног наслеђа. Тако је дело о коме је овде реч инспирисало Милоша Црњанског и славне „Сеобе“.

Овде је реч o књижевно изузетно вредном делу, које би савременом читаоцу могло да понуди увид не само у један бурни живот аутора – генерал-мајора руске царске армије и каваљера Ордена св. Ђорђа, већ и у ратне походе и сеобе народа са подручја између Аустрије и Турске ка границама Русије, у војне насеобине Нова Сербија и Славјаносербија.

Посебан куриозитет ове публикације чини превод са руског од стране Светозара Матића, захваљујући чему књига постаје веома приступачна читаоцима нашег доба. Матићев поговор за издање из 1963. године, у коме је подробно објашњен пут овог рукописа од Симеоновог сина Александра Пишчевића до Нила Попова, до Новог Сада и Београда, пренет је у оригиналу и у овој публикацији.

У односу на доминантан тон онога што учимо о наслеђу, ова књига нуди читаоцу, из потпуно аутентичног и оновременог угла, један необичан поглед на то наслеђе и питања прошлости.

Идеја о масовном пресељењу народа данас се, у глобалној констелацији ствари, поново чини актуелном, па наново ишчитавајући „Извештаје о доживљајима Симеона Степанова Пишчевића“ можемо лако препознати универзалну склоност естаблишмента ка мегаломанским идејама, али и једно спонтано и духовито контрастрирање истих са грамзивошћу, похлепом и превртљивошћу њихових носилаца.

Издавач: Школски сервис Гајић

Slavjanoserbija