У славу Шекспира и Сервантеса

Обележавање Светског дана књиге и ауторских права широм Србије Београд – Светски дан књиге и ауторских права биће обележен данас бројним програмима и акцијама у више од 50 јавних библиотека у…

Објављено:

23. април 2014. године
Данас

Аутор: М. К.
Рубрика: Култура

Обележавање Светског дана књиге и ауторских права широм Србије

Београд – Светски дан књиге и ауторских права биће обележен данас бројним програмима и акцијама у више од 50 јавних библиотека у Србији. У славу Вилијама Шекспира и Мигела де Сервантеса, у Специјалној комори испред Централне читаонице Народне библиотеке Србије пред посетиоцима ће се наћи прва издања превода на српски Шекспировог дела „Венус и Адонис“ из 1861, у преводу Аце Поповића, објављеног у Бечу, одломак из Сервантесовог „Дон Кихота“ из 1862, у преводу Ђорђа Поповића Даничара, као и чланак посвећен Шекспировом јубилеју који су писали српски логораши у рукописном листу „Пулс“ 1916. године. Градским библиотекама у Панчеву и Вршцу биће поклоњено по 200 књига из фонда националне библиотеке.

У националној библиотеци данас ће свечано бити пуштен у рад најновији комплети компакт полица које знатно штеде простор за смештај књига, што већ постаје проблем за ову установу, с обзиром на то да у свом фонду има скоро шест милиона књига и друге грађе. Уз подршку Министарства културе, НБС је обезбедила и инсталирала нових 2.300 метара компакт полица, укупне вредности од 20.580.000 динара.

Библиотека града Београда на Светски дан књиге организује традиционалну акцију „Сви смо ми у Библиотеци“, у којој јавне личности постају библиотекари, услужујући читаоце и препоручујући поједине наслове. Данас ће од 11.30 до 12.30 то бити: Сергеј Трифуновић, Небојша Глоговац, Катарина Жутић, Драгољуб Љубичић Мићко, Даница Максимовић, Горан Марковић, Јован Мемедовић, Оливера Ковачевић, Корнелије Ковач, Душан Којић Која.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ данас у 12 сати у сали на првом спрату представља почетак рада на првој колекцији сиве литературе у Србији. Сива литература обухвата материјале као што су каталози производа, упутства за употребу, извештаји, радни папири истраживачких група, необјављени рукописи, брошуре, блогови, и слично. Ову литературу не контролишу комерцијални издавачи, јер примарна намера аутора није објављивање дела. Тему сиве литературе осветлиће кроз предавање „Могућности за развој сиве литературе у библиотекама Србије“ библиотекари Милена Костић и Емила Митић.

На платоу испред Храма Светог Саве у 18 сати Љубивоје Ршумовић свечано ће отворити други Фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“, који су припремили НБС и Удружење издавача и књижара Србије. Фестивал ће трајати до 4. маја, а одмах по отварању биће одржано књижевно вече „Три писца траже лица“, на коме ће Ана Ристовић, Игор Маројевић и Дејан Стојиљковић понудити одговоре на питања: да ли су писци данас задовољни својим јавним лицем и уобличењем, коме писци шаљу своје мисли и речи изван простора фикције, где је пишчева публика и шта је данас наличје једног писца.

На фестивалу ће се наћи 17 излагача који ће понудити своја издања са посебним попустима. Акције ће бити одржане у 82 књижаре „Вулкана“, „Делфија“, „Евро- Ђунтија“, „Креативног центра“, „Стилоса“, „Младинске књиге“, „Дерете“, „Добре књиге“ и „Пчелице“ у 15 градова широм Србије: Београду, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сремској Митровици, Суботици, Ваљеву, Чачку, Крушевцу, Смедереву, Шапцу и Ужицу. Током наредна два викенда (26. и 27. априла и 3. и 4. маја) посетиоци ће на Светосавском платоу моћи да присуствују представљању стваралаштва еминентних домаћих аутора за децу и да учествују у интерактивном програму за најмлађе.

Светски дан књиге и ауторских права, 23. април, обележава се од 1995. године под покровитељском Унеска. Овај датум је симболичан у светској књижевности, јер су на тај дан 1616. године умрли Мигел де Сервантес и Виљем Шекспир.

Антрфиле: Попуст за чланове библиотека ИП Архипелаг поводом Светског дана књиге и ауторских права организује специјалну акцију Чланска карта библиотеке, током које ће читаоци који имају чланску карту било које јавне библиотеке у Србији моћи да купују књиге овог издавача с попустом од 30 одсто, који имају и чланови Клуба читалаца Архипелаг.

Читаоци ће моћи да купују књиге Архипелага у Клубу читалаца Архипелаг (Теразије 29/ИИ), сваког радног дана од девет до 17 часова, или тако што ће на имејл Клуба читалаца Архипелаг клубЖархипелаг.рс послати поруџбину и скенирану чланску карту неке од јавних библиотека у Србији. Књиге ће читаоцима у унутрашњости бити послате истог дана поузећем. Акција траје до 30. априла.

Видео-читања стихова и прозе Књижевна општина Вршац обележиће Светски дан књиге крај великог ЛЕД екрана на Градском тргу у Вршцу данас у 12 сати. Тим поводом снимљен је спот у којем су своје стихове и прозне текстове говорили чланови КОВ-а, Вршачког књижевног клуба и удружења „Леонардо“ из Вршца. Спот ће бити емитован током дана у одређеним временским интервалима, како би се грађанима скренула пажња на књигу и подстакао их на читање. За прве посетиоце овог празника писане речи, КОВ је припремио поклоне – одређени број својих издања.