Наставља се рад на првом Народном граматичком дигиталном речнику српског језика у отвореном приступу

У току је реализација пројекта „Kраудсорсинг Србија: Народна мудрост за боље библиотеке“ под покровитељством Министарстава културе и информисања Владе Републике Србије у оквиру ког се израђује Народни граматички дигитални речник српског језика. Речник је у отвореном приступу а његовој изради могу допринети сви заинтересовани посетиоци.

Објављено:

Дом културе Студенстки град и Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ под покровитељаством Министарства културе и информисања настављају рад на изради Народног граматичког дигиталног речника српског језика у отвореном приступу на адреси http://lab.unilib.rs/. У уторак 18. децембра у библиотеци Дома културе Студентски град организован је стручни скуп и радионица посвећена коришћењу платофрме за израду ове специфичне језичке инфраструктуре, а сличан догађај најављен је и за петак 21. децембар од 12 часова у Универзитетској библиотеци. Стручњаци ове две установе представљају свим заинтересованима алат за израду речника и начин коришћења, а детаљно се објашњава и заначај овога, за сада код нас јединственог краудсорсинг пројекта у коме институције обезбеђују платформу за масован рад волонтера којим се обезбеђује критично недостајућа дигитална инфраструктура у јавном домену.

 

Језичка лабораторија плус је дигитална платформа коју су у оквиру пројекта развили стручњаци Универзитетске библиотеке из Београда, а која омогућава масовни унос падежних облика једнине и множине именица и широку доступност добијених резултата у јавном домену. Стотине волонтера ангажованих на добровољној бази уносе материјал који аутоматски постаје део јавног домена и тиме доступан свима онима који желе да на основу њега развијају апликације, програме и алате за српски језик, а који тренутно недостају или нису доступни у јавном домену. Пројектом „Краудсорсинг Србија: Народна мудрост за боље библииотеке“  Министарства културе и информисања проширује се база волонтера који сарађују на пројекту, као и опсег могућности рада на пројекту додавањем модула за множину именица.

 

Сви заинтересовани могу допринети изради народног граматичког дигиталног речника српског језика у отвореном приступу и користити до сада остварене резултате његове израде на адреси http://lab.unilib.rs/.  Једноставном регистрацијом на платоформи волонтери стичу право уноса материјала по сопственом језичком нахођењу, а контрола унетих материјала заснована је пре свега на принципима статитичких правила и процена урађених у тесној фази израде платформе, али  и на котроли коју врше библиотекари – стручњаци. На овај начин се поред важне језичке инфраструктуре добија и вредан извор за проучавање живог српског језика који на располагање лингвистима ставља стотине хиљада унетих језичких облика што предствља својеврстан пресек стања српског језика данас у сегменту на који се израда речника односи.