ИЗЛОЖБА О ЈОЗЕФУ ШУМПЕТЕРУ

У Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић“ у Београду приређена је изложба на тему „Јозеф Шумпетер у е-окружењу академског библиотекарства Србије“. Ова изложба је постављена поводом 140 година од рођења чувеног економисте, Јозефа А. Шумпетера (1883 – 1950)

Објављено:

ИЗЛОЖБА О ЈОЗЕФУ ШУМПЕТЕРУ

 

У Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић“ у Београду приређена је изложба на тему „Јозеф Шумпетер у е-окружењу академског библиотекарства Србије“. Ова изложба је постављена поводом 140 година од рођења чувеног економисте, Јозефа А. Шумпетера (1883 – 1950). Рођен у Трешту, у Моравској (тадашња Аустро-Угарска), Шумпетер је завршио као професор Харвардској универзитета на ком је предавао до своје смрти. Преминуо је у Конектикату, САД.

Не дели нас много од тренутка када се навршило седам деценија од смрти овог великог научника. Ауторка ове изложбе о Јозефу Шумпетеру је мр Весна Жупан, Виши дипл. библиотекар и уједно Дипл. информатор саветник из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду. Весна Жупан приредила је до сада више изложби под сводом Универзитетске библиотеке у Београду. На отварању изложбе, 9. фебруара 2023, у Франкофоном центру, говорили су рецензенти каталога тј. проф. др Петар Ђукић и проф. др Дејан Молнар. Ауторка изложбе и каталога, мр Весна Жупан одржала је, том приликом, своју презентацију на тему „Јозеф Шумпетер у е-окружењу академског библиотекарства Србије“.

Истакнут теоретичар, Јозеф Шумпетер оставио је иза себе бројна дела из економских наука. Аутор је великог броја књига и још већег броја чланака. Упамћен је, нарочито, по својој Теорији економског развоја. У самој сржи његовог учења јесу предузетничке иновације за које се свесрдно залагао. Meђу најпознатијим делима Јозефа Шумпетера јесу Капитализам, социјализам и демократија, затим Теорија привредног развоја и Историја економске анализе.

Изложба о којој је овде реч обухвата грађу из фонда Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду. На основу изложеног материјала стиче се увид у то чиме од Шумпетерових дела располаже наша Библиотека на енглеском, а шта је преведено на српски језик. Мада наша Библиотека има знатно мање радова Јозефа Шумпетера од онога што је он објавио, омогућено је корисницима да те радове виде зато што је избор приликом набављања литературе био пажљив, добро осмишљен и проницљив, а с обзиром на хроничан недостатак средстава који прати библиотечко-информациону делатност. Након скидања изложбе, учлањени корисници могу да позајме литературу под одговарајућом сигнатуром. Каталог изложбе објављен је на ЦД-у, а у припреми је и штампана форма. Изложба ће бити отворена до 3. марта 2023.

Презентација
Снимак са отварања изложбе можете погледати овде