Мексико у историјској штампи Србије

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” и Амбасада Мексика у Србији приређују 11.09.2021. у 11 часова у свечаном холу на првом спрату промоцију дигиталног портала „Мексико у историјској штампи Србијеˮ и отварање изложбе под истим називом.

Објављено:

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” и Амбасада Мексика у Србији  приређују 11.09.2021. у 11 часова у свечаном холу на првом спрату промоцију дигиталног портала „Мексико у историјској штампи Србијеˮ и отварање изложбе под истим називом. Дигитални портал презентује 353 чланка из историјске штампе Србије о Мексику у периоду од 1844 до 1953, а на изложби су на паноима представљени најзанимљивији чланци са портала.

На догађају ће се присутнима обратити управник Универзитетске библиотеке проф др Александар Јерков и Амбасадор Мексика у Србији, Његова Екселенција Карлос Исауро Феликс Корона.

Портал „Мексико у историјској штампи Србијеˮ садржи вредне материјале који сведоче o начину на који је штампа у Србији у континуитету и пре успостављања дипломатских односа Србије и Мексика исказивала интересовање за догађаје у Мексику и пратила све важне развојне путеве ове, географски удаљене, али очигледно по свим другим критеријумима Србији блиске земље. Из овога се може закључити да је успостављање дипломатских односа 1946. године само врхунац већ постојећих културних, друштвених, научних, привредних и других веза које су постојале између два народа у претходном периоду. Материјали презентовани на порталу указују на богатство ових веза кроз разноврсност тема у које су сврстани презентовани чланци. Девет тема које покривају готово све аспекте друштвеног живота једне земље, од привреде, преко образовања па до спољне и унутрашње политике, омогућиће заинтересованим истраживачима, студентима, али и најширој популацији грађана Србије и Мексика да сагледају богатство односа два народа и две државе.

Изложба „Мексико у историјској штампи Србијеˮ доноси обиље живописних фотографија  и још више интересантних историјских слика о Мексику из историјске штампе Србије у периоду од 1844. до 1945. године. Ако усвојимо закључак да новинска издања представљају одличан пресек интересовања, расположења и општих ставова једног друштва у дужем временском периоду,  онда је интерсовање српске јавности и њено познавање прилика у Мексику, на основу увида који пружа ова изложба, било велико и у периоду за који данас генерално сматрамо да није карактерисан значајним везама Србије и Мексика. Чињеница да је још 1844. године једна новина на српском језику донела чланак о тада далекој и егзотичној земљи Мексику, а да се број сличних чланака пропорционално увећавао како је број новинских издања растао током наредних деценија, говори нам јасно о дубоким везама које већ готово два века повезују народе Србије и Мексика, а које су крунисане и заокружене успостављањем дипломатских односа пре 75 година. Широк опсег тема, детаљно и правовремено извештавање српске штампе о догађајима у Мексику и преовлађујуће позитивни тонови који прате помињање Мексика у српској штампи најбољи су показатељи пријатељских осећања и ставова према Мексику које српска јавност гаји од средине 19. века. Изложба „Мексико у историјској штампи Србијеˮ ће својим садржајим очарати, забавити и информисати посетиоце о историји односа Србије и Мексика који су многоструки и сежу дубоку у историју оба народа.