ИЗЛОЖБА О ЛАЗИ ЛАЗАРЕВИЋУ У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Поводом 170 година од рођења и 130 година од смрти Лазе К. Лазаревића (1851-1891), у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у среду, 8. септембра у 13 сати отвара се изложба под називом Лаза Лазаревић – српски културни херој која свеобухватно осветљава живот и дело овог нашег знаменитог писца и лекара

Објављено:

Поводом 170 година од рођења и 130 година од смрти Лазе К. Лазаревића (1851-1891), у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“  у среду, 8. септембра у 13 сати отвара се изложба под називом Лаза Лазаревић – српски културни херој која свеобухватно осветљава живот и дело овог нашег знаменитог писца и лекара.

На укупно 30 панела приказани су несвакидашња биографија, блистав књижевни домет и задивљујући допринос у медицини и науци овог јединственог човека који је потомству оставио не само врхунска достигнућа у више различитих области него и светао пример беспрекорног животног пута хуманисте, патриоте и добротвора. Такође је изложена грађа из фонда Библиотеке: збирке приповедака Лазе Лазаревића, публикације које тумаче његово књижевно стваралаштво и образлажу његов значај у историји српске медицине, као и изузетно занимљиве Лазаревићеве дијагнозе различитих болести и описи тока лечења.

Изложбу отварају др Душан Иванић, редовни професор Филолошког факултета у Београду и мр Гордана Лазаревић, сарадница Секције за историју медицине Српског лекарског друштва и библиотекарка саветница у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, а ауторке изложбе су Вука Јеремић и Драгана Михаиловић, библиотекарке саветнице у Универзитетској библиотеци.На отварању ће бити примењене све епидемиолошке мере: обавезне маске, дезинфекција и одговарајуће растојање.

Видео снимак отварања изложбе можете погледати овде