Изложба „Феномен Сартр“

Изложба „Феномен Сартр“ у холу Универзитетске библиотеке
септембар/октобар 2020.

Објављено:

У години када се свакодневно  позивамо на властиту одговорност и одговорност према другима, подсећамо на једног од најутицајнијих ангажованих интелектуалца ХХ века, филозофа и писца Жан-Пол Сартра, који питање слободе и одговорности проглашава за „најсудбоносније филозофско питање“. Текуће 2020. године навршава се четрдесет година од Сартрове смрти што је повод да изложбу и пратећу публикацију у циклусу Великани филозофских наукаФеномен Сартр посветимо овом филозофу и књижевнику који је у свим видовима литерарног стваралаштва: драмама, романима, филозофским делима, политичким чланцима, биографијама и књижевној критици остварио највише домете и извршио пресудан утицај на генерације интелектуалца у XX веку.

Изложба Феномен Сартр приређена је у нади да ће покренути дијалог на тему одговорности, суочавања и реаговања на изазове нашег времена и улози интелектуалца у савременом свету, дијалог који би могао бити подстицајан за нове генерације студената филозофије, књижевности и осталих хуманистичких наука.

На изложби су представљена Сартрова дела и преводи на наш језик, као и тумачења из пера наших истакнутих филозофа, историчара, књижевних и позоришних критичара. Изложба ће трајати до краја октобра 2020.

Захваљујемо се професорима Мирку Зуровцу, Јелени Новаковић, Чаславу Копривици, Милици Винавер-Ковић и Николи Јевтићу, који су приложеним радовима о различитим аспектима Сартровог тематски разнородног дела, дали значајан допринос публикацији Феномен Сартр.

Аутори изложбе: Драгана Михаиловић и Вука Јеремић, библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци “Светозар Марковић“