Агата Кристи у е-окружењу академског библиотекарства Србије

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду приређена је изложба поводом 130 година од рођења Агате Кристи, прослављене британске књижевнице. Oсим тога, навршава се и 100 година од објављивања њеног првог детективског романа Тајанствена афера у Стајлсу.

Објављено:

 

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду приређена је изложба поводом 130 година од рођења Агате Кристи, прослављене британске књижевнице. Oсим тога, навршава се и 100 година од објављивања њеног првог детективског романа Тајанствена афера у Стајлсу. Изложба је постављена под насловом: „Агата Кристи у е-окружењу академског библиотекарства Србије“, а са циљем да приближи корисницима лик и дело великог писца у постојећим условима.

Светска Дама мистерије објавила је стотинак књига. Многа њена дела су екранизована. Стекла је читалачку публику широм света. Нарочито су читаоци, али и гледаоци крај малих екрана заволели Херкула Поароа, детектива кога је у наш свет увела Агата Кристи својим првим криминалистичким романом од чијег објављивања је протекло столеће.

Разгледањем изложбе посетиоци ће стећи донекле увид у то која њена дела су преведена на српски језик. Универзитетска библиотека у Београду не поседује ни већину, а камоли сва дела Агате Кристи. Биће приказана, међутим, грађа којом располаже фонд ове тј. централне библиотеке Универзитета у Београду.

Изложба је припремана у време борбе Србије против новог вируса тј. COVID-a 19.  Ауторка изложбе је мр Весна Жупан, библиотекар саветник из Универзитетске библиотеке “Светозар Марковић“ у Београду. Изложба ће бити отворена до 25. новембра 2020. Корисницима желимо пријатне тренутке уз разгледање грађе.

Презентација изложбе

Постер