У Универзитетској библиотеци отворена изложба о Подунавским Немцима

Уз велико интересовање посетилаца, у петак, 22. новембра у Универзитетској библиотеци у Београду отворена је изложба „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији“. Изложба је селектирана из збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину, а одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Апатин.

Објављено:

 

Уз велико интересовање посетилаца, у петак, 22. новембра у Универзитетској библиотеци у Београду отворена је изложба „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији”. Изложба је селектирана из збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину, а одржава се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Апатин.

Посетиоци су кроз занимљиве предмете, приче и личности могли да се упознају са богатим историјским и културолошким наслеђем немачке заједнице у Војводини, које сеже до почетка 18. века.

Говорећи на отварању, директор библиотеке проф. Александар Јерков изразио је задовољство што ће поставку видети велики број студената, додавши да се нада да ће у будућности ова изложба обићи и друге универзитетске центре у нашој земљи. Амбасадор Немачке у Београду Томас Шиб указао је на значај немачке мањине и њеног наслеђа у изградњи веза између Немачке и Србије.

Оснивач Музеја Подунавских Немаца у Апатину, Борис Машић, изразио је наду да ће Немци заузети своје место у богатом историјском и културном наслеђу Србије.

-Надам се да је ова мала изложба тек почетак упознавања јавности у Србији са значајним наслеђем Подунавских Шваба, додао је Машић.

Изложба у Универзитетској библиотеци је отворена до 28. новембра. Претходно је са великим успехом гостовала у Новом Саду, а почетком децембра ће бити постављена у Суботици.