Свечано отварање изложбе „Како је тумачен Милош Црњански“

Свечано отварање изложбе „Како је тумачен Милош Црњански“ у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, биће уприличено 14. новембра у 13 сати, у част јубилеја српског књижевног великана Милоша Црњанског.

Објављено:

У оквиру серије „Класици светске књижевности – јубилеји“, поводом 125 година од рођења Милоша Црњанског, у Универзитетској библиотеци се отвара изложба „Како је тумачен Милош Црњански“, приређена у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду и Задужбином Милоша Црњанског, а под покровитељством Министарства за културу и информисање Републике Србије.

Биће изложене публикације које садрже тумачења стваралаштва Милоша Црњанског: монографије, зборници, докторске дисертације и периодика, а од његових дела прва издања из фонда Универзитетске библиотеке, као и петнаест томова Сабраних дела који су до сада објављени у оквиру пројекта Задужбине Милоша Црњанског. Посетиоци ће такође моћи да виде неколико књига са посветама и оригиналне фотографије из библиотечког фонда које је израдио Војислав Јовановић Марамбо, а које се чувају у оквиру његовог легата, у Одељењу за народну књижевност.

Пратећа публикација, између осталог, садржи прилоге еминентних познавалаца дела Црњанског који су написани за ову прилику, илустровану хронологију живота и стваралаштва Црњанског, одломке из најпознатијих есеја и огледа, као и селективну библиографију тумачења дела Милоша Црњанског.

Изложбу отварају:
др Мило Ломпар, редовни професор Филолошког факултета у Београду и председник Задужбине Милоша Црњанског
др Горана Раичевић, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду

Поздравна реч:
Проф. др Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке

Ауторке изложбе
Вука Јеремић, Драгана Михаиловић
библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци