Изложба Томас Ман и Р.М. Рилке

Изложба у част јубилеја Томаса Мана и Рајнер Марије Рилкеа

Изложба Томас Ман и Р.М. Рилке

У Универзитетској библиотеци је 6. новембра отворена изложба ВЕЛИКАНИ НЕМАЧКЕ ПРОЗЕ И ПОЕЗИЈЕ 20. ВЕКА у част јубилеја Томаса Мана и Рајнер Марије Рилкеа, поводом 140 година од рођења (1875-2015).

Објављено:

Програм

Изложбу су отворили Њ.Е. Аксел Дитман, амбасадор СР Немачке у Београду, Њ.Е. др Јоханес Ајгнер, амбасадор Аустрије у Београду, проф. др Александар Јерков, директор Универзитетске библиотеке, госпођа Мила Маринковић Броћић, представник Гете института и доц. др Милена Владић Јованов са Катедре за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета. Аутори изложбе су Вука Јеремић и Драгана Михаиловић, библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци.

О изложби

На изложби књига могу да се виде дела два  писца на немачком језику, као и преводи на српски и друге језике из библиотечког фонда. Такође су бити изложене публикације које садрже тумачења најразличитијих аспеката стваралаштва Мана и Рилкеа – монографије, зборници, периодика, докторске дисертације, историје књижевности.

Захваљујући финансијској подршци Министарства за културу и информисање Републике Србије, штампане су две богато илустроване пратеће публикације посвећене наведеним писцима које, између осталог, садрже хронологије њихових живота и стваралаштва, одломке из најважнијих огледа, есеја и студија, као и библиографије књига из фонда Библиотеке са преко 500 пописаних јединица којима је придодат и један број релевантних мрежних страница. Овако конципирани каталози требало би да послуже као додатни користан извор информација, али и подстицај за студенте, тумаче и љубитеље књижевности.

Ауторке изложбе и пратећих каталога – Вука Јеремић и Драгана Михаиловић, библиотекари саветници у Универзитетској библиотеци, настојале су да представе богатство библиотечког фонда кроз онај његов део који садржи оригинална и преведена дела немачких класика и пратећу стручну литературу. Али, подједнако важна намера је да се повећа пријемчивост за дела немачких класика и утиче и на реафирмацију књиге и читања у академској средини и широј културној јавности.

Изложба Томас Ман и Р.М. Рилке