Ciklus HRIŠĆANSTVO I FILM: Tribina POL ŠREDER

Sedma tribina ciklusa HRIŠĆANSTVO I FILM: Tribina POL ŠREDER održaće se 22. decembra u 19 časova, u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“, u Beogradu.

Objavljeno:

Ciklus HRIŠĆANSTVO I FILM: Tribina POL ŠREDER

 

Učesnici:

Miomir Petrović

Vladimir Kolarić

 

POL ŠREDER je sedma tribina ciklusa HRIŠĆANSTVO I FILM, u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“  u Beogradu.

Američki filmski reditelj i scenarista Pol Šreder jedan je od filmskih umetnika najznačajnijih za razumevanje mogućnosti filma da izrazi religijske sadržaje i iskustva i tvorac sintagme „transcendentalni film“, kojim je opisao sebi blisko shvatanje ove umetnosti i medija. U razgovoru će posebno biti reči o izolovanom junaku u rascepu između svog ličnog sistema vrednosti, religijskih vrednosti i vrednosti društva, zatim o kalvinističkom promišljanju iskušenja i čovekovog „zadatka“, osobenom rediteljskom tretmanu emotivno najpregnantnijih scena, temi samožrtvovanja i opstanku antičkog pojma tragedije u filmovima ovo autora.

Miomir Petrović je prozni i dramski pisac, teoretičar umetnosti, redovni profesor teorije drame i filma na Institutu za umetničku igru u Beogradu i Higher College of Techology u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Autor je tri naučne monografije i šesnaest romana.

Vladimir Kolarić je teoretičar kulture i umetnosti i pisac, organizator istraživanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka i docent na Visokoj školi za komunikacije u Beogradu. Autor  je knjiga Hrišćanstvo i film i Hrišćanstvo i umetnost.