Изложба о Блоку и Белом

У оквиру програма Класици светске књижевности – јубилеји, а поводом 140 година од рођења славних руских књижевника Александра Блока и Андреја Белог, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ постављена је изложба под називом 2АБ руског симболизма, на којој су представљене две главне фигуре такозване „друге генерације руских симболиста”.

Објављено:

У оквиру програма Класици светске књижевности – јубилеји, а поводом 140 година од рођења славних руских књижевника Александра Блока и Андреја Белог, у Универзитетској  библиотеци „Светозар Марковић“ постављена је изложба под називом 2АБ руског симболизма, на којој су представљене две главне фигуре такозване „друге генерације руских симболиста”, вршњаци рођени 1880. године, које је везивало мистично књижевно пријатељство али и умало фатална љубав према Љубов Мендељејевој.

 

Посетиоци могу да виде публикације из богатог фонда библиотеке на српском и руском језику: дела два аутора и тумачења њиховог стваралаштва  у монографијама, периодици и зборницима. Најстарије изложено издање је Блоково трокњижје из 1923, штампано само две године после преране пишчеве смрти. Својим значајем издвајају се два обимна  зборника београдског Филолошког факултета под уредништвом проф. Корнелије Ичин, посвећена делу Андреја Белог којима се ревалоризује и свеобухватно осветљава овај писац који дуго није имао заслужену пажњу.

Александар Блок (Песме о Лепој Госпи, Незнанка, Дванаесторица, Русија) и Андреј Бели  (Сребрни голуб, Петроград, Москва, Котик Летајев) живели су и стварали у првим деценијама ХХ века, обележеним бурним културно-историјским превратима који су проузроковали потпуно нов уметнички израз. У њиховом случају симболизам је надрастао стилску књижевну школу и постао поглед на свет, једини могућ начин живота. Били су међу најобразованијим људима свога времена и међу највиђенијим писцима своје генерације, али су и на потоње нараштаје извршили огроман утицај који сеже до данашњих дана.

Уз изложбу је штампана илустрована публикација која садржи упоредну хронологију Блока и Белог у руском и европском културно-историјском контексту њиховог доба, одломке из сећања и студија, избор из дела, библиографију (на диску) и друге занимљиве прилоге.

Уредник програма Вука Јеремић, аутори Вука Јеремић и Цвета Костов.

Изложба ће бити отворена до средине јануара.