ВЕЛИКАНИ АМЕРИЧКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ и Филолошки факултет Универзитета у Београду имају посебну част и задовољство да Вас позову на свечано отварање изложбе ВЕЛИКАНИ АМЕРИЧКЕ КЊИЖЕВНОСТИ поводом, 200 година од рођења Волта Витмана, 170 година од смрти Едгара Алана Поа и 120 година од рођења Ернеста Хемингвеја у четвртак, 5. септембра 2019. у 13 сати у Универзитетској библиотеци.

Објављено:

Поздравна реч

Проф. др Александар Јерков,

директор Универзитетске библиотеке

Говоре

др Бојана Аћамовић

Доц. др Сергеј Мацура

др Александра Жежељ Коцић

Аутори изложбе и каталога

Вука Јеремић

Наташа Васиљевић

Цвета Костов

библиотекари саветници

У оквиру програма „Класици светске књижевности – јубилеји“, у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ организована је изложба ВЕЛИКАНИ АМЕРИЧКЕ КЊИЖЕВНОСТИ поводом јубилеја три значајна и славна америчка писца која су извршила огроман утицај на америчку, европску и светску књижевност.

Текуће 2019. године навршава се 200 година од рођења Волта Витмана (1819–1892), 170 година од смрти Едгара Алана Поа (1809–1848) и 120 година од рођења Ернеста Хемингвеја (1899–1961). Сваки од ових писаца у свом времену представљао је значајну књижевну појаву, с тим што су Витман и Хемингвеј за живота доживели почасти и награде, док је Поов значај препознат мало после његове смрти, захваљујући преводима Бодлера који га је сматрао својим књижевним и духовним сабратом.

Интересовање за дело наведених писаца временом није јењавало, већ је задобијало све већу пажњу код такозваних обичних читалаца, али и у академским круговима, тако да је корпус тумачења њиховог стваралаштва нарастао до неслућених размера. На овој изложби, због ограниченог простора, приказан је део публикација из фонда Универзитетске библиотеке које садрже анализе дела Витмана, Поа и Хемингвеја. Заступљене су монографије, зборници, периодика и докторске дисертације, а од оригиналних дела три аутора изложена су она која садрже поговоре или предговоре.

Уз изложбу су штампане две пратеће илустроване публикације: једна је посвећена Витману и Поу, а друга Хемингвеју. Оне садрже текстове стручњака наменски писане за ову прилику, одломке из ранијих тумачења, хронологије, библиографије, пописе кредибилних мрежних страница посвећених овим писцима и друге прилоге који могу бити од користи онима који су заинтересовани за живот и дело Витмана, Поа и Хемингвеја.

Постер