Ауторско право у библиотечко-информационој делатности: дигитализација и дела непознатог или недоступног носиоца права (orphan works)

Ажурирано:

Садржај семинара

Семинар представља наставак програма реализованих у три акредитациона периода: 2016 („Ауторско право у библиотечко-информационој делатности“), 2017-2018 („Ауторско право у библиотечко-информационој делатности: повреда права и појам плагијата“) и 2019-2022 („Ауторско право у библиотечко-информационој делатности: ауторско дело и интернет“).

Многи процеси дигитализације нису могли да буду реализовани до краја због немогућности лоцирања или идентификовања носилаца права. Дигитализација баштине с почетка 20. века углавном је обухватала овакве примере, када дела, међу којима су и нека од непроцењиве културне и историјске вредности, нису могла да буду умножена, јер није прошло довољно времена од смрти аутора, а наследници нису доступни или нису познати уопште. На тај начин угрожено је очување дела (у неким случајевима постоји само један примерак дела), а вредни делови наслеђа остају недоступни или недовољно видљиви.

Због најављених и неопходних измена Закона о ауторском и сродним правима које се односе на укључивање тзв. „дела сирочића“ у домаће законодавство, неопходно је упознавање са начином на који се ово питање решава у земљама ЕУ и региона, како би библиотечка заједница била припремљена за будућу процедуру.

Осим подсећања и обнављања основних појмова ауторског права, током семинара полазници се упознају и са другим најављених изменама Закона које су од значаја за библиотечко-информациону делатност.

Потребна предзнања

Нису потребна посебна предзнања, пошто ће семинар укључити и обнављање основних термина обрађених у претходном циклусу.

Пријављивање

Пријављивање се врши путем формулара. Сви који буду пријављени преко планираног броја, биће стављени на листу чекања и накнадно обавештени о наредним терминима.

Трајање семинара

Семинар траје 1 дан по 6 часова. Број полазника је од 16 до 20.

Предавачи

Др Татјана Брзуловић Станисављевић, др Драгана Столић

Презентације

Увод
Orphan works – појам
Orphan works – нацрт ЗАСП
Остале измене ЗАСП