Изложба Чуло додира, аутор Немања Николић Прика

Изложба Чуло додира

Изложба Чуло додира, аутор Немања Николић Прика

У Галерији Уметничког центра Универзитетске библиотеке крајем октобра представљена је изложба Чуло додира, аутора Немање Николић Прике.

Објављено:

Немања Николић Прика рођен је 1979. године у Београду. Завршио је Факултет примењених уметности и дизајна у Београду, смер керамика. Бави се светлећом инсталацијом, скулптуром и анимацијом. Имао је три самосталне изложбе и више групних изложби у земљи и иностранству. Радови му се налазе у колекцији Музеја примењених уметности у Београду и Народном музеју у Аранђеловцу.

На изложби под називом „Чуло додира“ представљени су светлећи панои. Додир у овом контексту узет је као физичка, ментална, емотивна, духовна појава која се јавља у интеракцији са уметничким делом. Схватање додира на овај начин јавило се током процеса стварања и представља супротност отуђености савременог живота.

Светлећи панои/инсталације израђени су од папир-порцелана са дрвеним рамом. Сваки комад је ручни рад и сваки цртеж по порцелану је јединствен. Порцелан је прозиран и са изведеним интервенцијама утискивања добијени су различити нивои провидности, што изведеним формама линије и утиснутих поља даје интересантну игру светлости и сенки. Панои када су без светлости представљају рељефне слике, а са укљученом светлошћу изнутра добија се јединствени ефекат исијавања на утиснутим пољима порцелана.