Геометрија града Цирих

Изложба фотографија „Геометрија града – Цирих“

Геометрија града Цирих

Од 13. новембра до 5. децембра галерија Уметничког центра представља изложбу фотографија Момира Чавића „Геометрија града – Цирих“.

Геометрија града - Цирих

Изложба фотографија Момира Чавића

Геометрија града - Цирих

Изложба фотографија Момира Чавића

Геометрија града - Цирих

Изложба фотографија Момира Чавића

Објављено:

Уместо концепта, Момир Чавић

Фотографије су настале на неколико мојих путовања у Цирих током 2013. године. Није постојао никакав предумишљај и нисам имао никакву посебну идеју нити концепт. Једноставно сам радио оно што највише волим: шетао се градом и фотографисао оно што ми је изгледало интересантно. На крају године издвојиле су се ове фотографије. Колико су оне повезане и на који начин, јесу ли кохерентне и причају ли овако заједно неку причу најрадије бих оставио вама да сами процените. Као фотограф, желим да се изражавам ликовно, иако сам свестан да је данас готово немогуће задржати се само на таквом изражавању. То потврђује и сама чињеница да вам сад пишем овај текст. Желим да вас поштедим тумачења и оправдавања сопственог рада и омогућим вам да неометано сами просудите.

Други су рекли

Случајни пролазник постаје део неке од површина, и ремети статичност геометризма. Одабрани кадар тежи једноставности, пажљиво је тражен, припреман на долазак некога ко ће га употпунити, оплеменити, уздрмати својим обликом, покретом. По правилу, то је једна људска фигура, некада и скулптура, која фигурира у уметниковом покушају да кроз уређеност, избегавајући наратив и неред, прикаже идеалну сценографију коју је одабрао.

Сераина Ренц и Ирена Марјановић Цветковић

Ко је Момир Чавић?

Рођен 30.12.1975. године у Земуну. Дипломирао је педагогију на Филозофском факултету у Београду, а фотографијом се бави од 2005. године. Учествовао је на бројним изложбама у земљи и иностранству („Art Ort Tat“, Швајцарска 2014; „Ја нисам ја“, Црна Гора 2014; „Halb Jugo“, Швајцарска 2013; „Life Balance“ Србија 2011, 2012, 2013; „Arts And Crafts Festival“, Израел 2012; „George Lanitis and Georges der Parthogh“, Италија 2011). Као фотографу, омиљена тема су му људи, тако да су портрет, улична и акт фотографија жанрови које највише истражује.