Volksliteratur

Фонд народне књижевности

Volksliteratur

Посебну библиотеку Војислава Јовановића чине 6.292 свеске личне библиотеке, а највреднији њен део представљају зналачки набављане збирке и студије о народној књижевности.

Периодика у Бирчаниновој

Периодика у Бирчаниновој

Књига са посветом Милоша Црњанског

Књига са посветом Милоша Црњанског

Ажурирано:

О фонду

У фонд Одељења за народну књижевност укључени су и рукописна заоставштина дародавца (са аутографима, исечцима, исписима, преписком, личним документима), више од 1.300 фотографија, 22 фотографске плоче, намештај и лични предмети дародавца. Фонд чине и књиге и часописи из народне књижевности, који се набављају поклоном, куповином и разменом. Публикације и грађа из рукописне заоставштине Одељења за народну књижевност користе се само у читаоници одељења – Дома Војислава М. Јовановића.

Војислав Јовановић Марамбо

Војислав М. Јовановић (1884–1968), свестрани стваралац и зналац многих области, био је писац архивиста, дипломата, фотограф-аматер, књижевни критичар, састављач чувених међуратних антологија народне поезије и народних приповедака, истраживач књижевности, историје и српског фолклора, посебно рецепције наше народне књижевности у европским књижевностима и аутор великог броја студија о лажној народној поезији.