EconBiz

EconBiz је портал намењен пре свега научним сарадницима, истраживачима и предавачима из области економије и сродних области, настао још 2002. г. у Немачкој, дизајниран као први избор приликом претраживања најразличитијих информација из ових области, а омогућава и директан приступ до тражених садржаја у пуном тексту

Ажурирано:

EconBiz Logo

 

EconBiz је портал намењен пре свега научним сарадницима, истраживачима и предавачима из области економије и сродних области, настао још 2002. г. у Немачкој, дизајниран као први избор приликом претраживања најразличитијих информација из ових области, а омогућава и директан приступ до тражених садржаја у пуном тексту. Портал се допуњује свакодневно и садржи више милиона релевантних чланака, књига, докторских дисертација, стручних радова, уџбеника и догађаја.

EconBiz портал је основала Немачка истраживачка фондација (DFG-Deutsche Forschungsgemeinschaft) као Виртуелну библиотеку за економске и пословне студије, да би данас постао глобални претраживач који континуирано развија Немачка национална библиотека за економију (ZBW – Deutsche Zentralbibliothek für Wirtschaftswissenschaften) уз подршку Саветодавног одбора и разгранате мреже партнера коју чине еминентне економске институције, економски факултети или библиотеке из више од тридесет земаља широм света.

Немачка национална библиотека за економију је основана 1919. и једна је од три највеће специјалне библиотеке у Немачкој. Она представља и један он највећих светских информационих центара за економску литературу будући да садржи око 4,8 милиона јединица и има претплату на око 26 000 наслова периодике. Немачка национална библиотека за економију развија низ стратегија и оперативних мера потребних за очување својих дигиталних садржаја, бави се истраживањем података у области економије, такође, ова библиотека развила је и један од најкомплетнијих тезауруса економских термина намењен индексирању садржаја из области економије, а баве се и интеграцијом најразличитијих метаподатака за потребе портала Econbiz.

EconBiz омогућава претраживање најистакнутијих база података из области економије и сродних области, међу којима се налази и ECONIS, RePEc i EconStor. У самом процесу претраживања могуће је користити различите филтере и сужавати добијене резултате по траженој теми, години, језику или типу документа. Развијене су и апликације за iPad, iPhone i Android, такозване EconBizz Apps, kоје омогућавају брз и лак преглед више база истовремено, директан приступ ПДФ документима, слободан приступ лиценцираним материјалима у зависности од локације корисника, као и основне информације о локацији најближе библиотеке, њеном радном времену, подацима за контакт и сл. EconBiz порталу се може приступити и преко Facebook апликације тако да корисник може сам да изабере најлагоднији начин приступа траженим садржајима.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ се придружила овој групацији 2014. г. чиме је омогућила приступ електронским садржајима из наведених области свим заинтересованим корисницима преко интегрисаног претраживача на свом вебсајту. Такође, у склопу овог партнерства, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић на порталу EconBiz промовише све важније догађаје везане за економске теме (конференције, радионице, семинаре, конгресе…) који се одржавају у Србији, или пак, чији је организатор Србија, као и престижно такмичење за студенте економије, које је захваљујући овом партнерству сваке године доступно и за студенте из наше земље.