Универзитет у Београду, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”

Иван Ђаја на Википедији

Иван Ђаја

Иван Ђаја на Википедији

Оја Кринуловић Ђорђе Стакић

Википедија је слободна Интернет енциклопедија, основана 15. јануара 2001. године на енглеском језику. Почетком 2015. године Википедија постоји на 287 различитих језика, међу којима је и српска верзија, покренута 2003. године, са преко 310.000 чланака који покривају широк спектар тема.

Осим тема од општег и глобалног значаја, ту су покривене и многе локалне теме. Садржај Википедије је под слободном Creative commons лиценцом која омогућава да се сваки текст допуњава и мења учествовањем великог броја Интернет корисника. Уређивање Википедије технички није много захтевно, па је то омогућило да се у писање Википедије укључују не само корисници који имају веће техничко знање, него и шира група људи са знањем које могу да поделе са осталима.

У чланцима на Википедији наводе се проверљиве референце, што повећава њену поузданост. Свака измена чланка се чува у историји странице и може се приступити свим ранијим верзијама стране. Све измене на чланцима проверавају администратори и патролери.

Викимедија Србије је организација која се бави cлободним знањем, његовим сакупљањем и умножавањем на непрофитан начин. Има циљ да популаризује знање и оствари већу видљивост информација, као и стварање и ослобађање садржаја и његово постављање на Викимедијину оставу под слободном лиценцом.

На Википедији Србије се налази чланак о Ивану Ђаји, истакнутом српском биологу и физиологу, професору и ректору Универзитета у Београду, редовном члану Српске академије науке и уметности и оснивачу Физиолошког завода и Катедре за физиологију, прве међу Јужним Словенима.

Чланак на Википедији има за циљ да ширу јавност упозна са ликом и делом проф. др Ивана Ђаје, који је наш најуспешнији физиолог и оснивач Београдске школе физиологије. Структурно је подељен на неколико поглавља, која обухватају биографију, научни рад, референце, литературу и друго. Осим ових података, у чланку је приказано неколико фотографија нашег научника, затим скица његовог уређаја за мерење потрошње кисеоника при дисању, као и скениране насловне стране појединих публикација чији је Иван Ђаја аутор или су посвећене њему. Фотографије и скениране насловне стране појединих публикација се налазе на Викимедијиној остави.

Овај чланак се налази на веб адреси http://sr.wikipedia.org/wiki/Иван_Ђаја