Univerzitet u Beogradu, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković”

Anotirana veb bibliografija

Đorđe Stanojević

Anotirana veb bibliografija

15. februar 2014.

Suzana Topalović

Anotirana veb bibliografija predstavlja objedinjavanje digitalnih resursa dostupnih putem Interneta o Đorđu Stanojeviću. Internet stranice, naučni radovi, popularni teksotvi koji se odnose na ovog našeg velikana izdvojeni su i tematski složeni uz kratak opis – anotaciju. Na ovaj način formirana je mala baza znanja o Đorđu Stanojeviću koja će, nadamo se, biti korišćena kao važan dodatni izvor informacija za učenike, studente i istraživače koji se bave životom i delom rekotra koji je osvetlio Beograd.

Elektrifikacija

 • Ђорђе М. Станојевић

  Текст објављен на онлајн блогу Србско царство, у категорији Научници. Као извор коришћен је текст Астроном који је елктрифицирао Србију.

 • Ђорђе Станојевић

  Текст објављен на онлајн порталу Elektroenergetika, који садржи све вести, догађаје, књиге исл. из области електроенергетике, у категорији Istorijat. Текст се првенствено бави његовим достигнућима из области електротехнике и електроенергетике.

 • Ко је био Ђорђе Станојевић?

  Текст се налази на блогу Физика у Бранку, под рубриком Занимљива физика/Ко је...? Садржи информације о Станојевићевом животу и раду на пољима астрофизике и електроенергетике. Ова стрaница нуди хиперлинк ка комплетној књизи Ђора Станојевића “ Никола Тесла и његова открића“, која је доступна на дигиталној библиотеци Математичког факултета у Београду.

  4. јануара 2012.
 • Dr Đorđe Stanojević (1858-1921)

  Текст се налази на онлајн порталу http://www.negotin-cafe.com под рубриком Znamenite ličnosti. Садржи информације о Станојевићевом животу и раду на пољима астрофизике и електроенергетике.

 • Đorđe Stanojević: ličnosti Timočke krajine

  Текст објављен на онлајн порталу www.etos.rs у категорији Ličnosti, који прати догађаје и занимљивости из Тимочке крајине и источне Србије. Садржи сажете информације о доприносима Ђорђа Станојевића у развоју српске науке и технике.

 • Naučna dostignuća u 20. veku | Alternativni link

  Оба хиперлинка упућују ка истом тексту коме је дат преглед највећих научних достигнућа у 20. веку и појединаца који су за њих заслужни. Међу њима је и Ђорђе Станојевић.

 • Predstavljamo istoriju razvoja „zelene“ energetike u Srbiji/B. R.

  Текст се налази на онлајн порталу http://www.energetskiportal.rs и спомиње Ђорђа Станојевића као једног од појединаца који су учествовали у развоју електроенергетике у Србији

  21. januar 2014.
 • Vučjanka, Đokini virovi i Skobaljić grad – sjajni biseri sa juga

  Текст објављен на он-лајн туристичком водичу www.tt-group.net 27. јануара 2014. године, који је делом посвећен хидроелектрани Вучје у Лесковцу за чију је изградњу заслужан Ђорђе Станојевић.

  27. januar 2014.
 • Od trača to istine – Nikola Tesla: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://razbibriga.net

 • Nikola Tesla: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://balkancafeaustralija.forumup.com

 • Nikola Tesla - biografija: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://www.pes-serbia.com

 • Druga hidrocentrala na svetu – na reci Đetinji

  Текст постављен на онлајн порталу http://tamoiovde.wordpress.com/

  01. jul 2013.
 • Nikola Tesla: Pronalazač koji je izumeo točak modernog doba

  Текст садржи и информације о Ђорђу Станојевићу и љеговом познанству са Теслом.

  32 str.
 • Nikola Tesla i sunarodnici/Saša Zdravković

  Текст објављен на онлајн порталу www.b92.net у категорији Život/Tesla. Чланак се бави Теслином посетом Београда 1892. године и односом и сарадњом која је постојала између Тесле и Станојевића.

 • Društvenoistorijski i kulturni kontekst u kojem se razvijala književnost 20. veka: istraživanje učenika četvrtkog razreda “Posmatrajmo svet zajedno: učimo da učimo“

  Текст објављен на онлајн порталу http://knjigomnogoljupci.wikispaces.com/. Станојевић се у тексту спомиње као једна од личности која је обележила развој научних достигнућа у 20. веку. Страница даје и могућност вршења исправки у тексту и прегледа свих ревизија које су начињене над текстом (у тренутку преузимања било је 100 ревизија).

 • Beograd iz ugla Nikole Tesle

  Текст објављен на онлајн порталу Putevima Tesle http://www.teslaways.rs, који је назван по пројекту развоја истоимене руте. Текст се бави Теслином једином посетом Београду 1892. године и пријатељством и сарадњом између Тесле и СТанојевића.

  27. Septembar 2013.
 • Putevima Tesle i Stanojevića

  Текст је објава за медије која се тиче туристичке руте “Путевима Тесле и Станојевића“

 • Тесла, додири са Србијом: поводом 150 година од рођења Николе Тесле

  Комплетна, .pdf верзија књиге која садржи веома занимиве и корисне информације о познантсву и сарадњи између Тесле и Станојевића, као и о Теслиној посети Београду 1892. године.

 • Teslin jedan dan u Beogradu/Rajna Popović

  Текст објављен на онлајн порталу http://www.politika.rs у категорији/рубрици Društvo. Садржи веома занимиве и корисне информације о познантсву и сарадњи између Тесле и Станојевића, као и о Теслиној посети Београду 1892. године

  16. mart 2009.
 • Đorđe Stanojević: astronom koji je elektrificirao Srbiju/pripremio Milan S. Dimitrijević

  Чланак садржи сажет преглед научног и професионалног развоја Ђорђа Станојевића, где се спомиње и његова улога у осветљавању Београда 1893. године, као и његово суделовање у електрификацији Србије и у изградњи бројних хидроцентрала широм земље у периоду од 1899. године до краја прве деценије 20. века. Такође, у чланку се спомињу Станојевићева достигнућа у области астрономије, физике, електротехнике, фотографије и писаног стваралаштва.

  mart-april 2009.
 • Nijagara, pa Đetinja/pripremila Nadežda Gavrilović

  Текст објављен на он-лајн порталу www.rts.rs 2. августа 2012. године, поводом 112 година од изградње хидроцентрале у Ужицу, која је изграђена по Теслиним принципима наизменичних вишефазних струја, а захваљујући његовом пријатељу Ђорђу Станојевићом, чијом заслугом је и реализована изградња.

  02. avgust 2012.
 • Tesla i Stanojević dovode turiste

  Текст објављен на он-лајн портал уwww.b92.net 16. марта 2013. године у коме је описана туристичка рута под називом “Путевима Тесла и Станојевића“, која је засада само идеја Мануеле Граф из београдског Завода за проучавање културног развитка. Тура, која се и даље налази у туристичким проспектима, има за циљ да упознавање домаћих и страних посетиоца са српским хидроелектранама и Теслиним и Станојевићевим радом.

  16. mart 2013.
 • Putevima Tesle kroz Evropu

  Текст објављен на он-лајн порталу www.b92.net 6. фебруара 2013. године под одељком Putovanja године који се тиче потписивања протокола између Завода за проучавање културног развитка и Универзитета Сингидунум о сарадњи на постављању и развијању туристичке руте “Путевима Тесла и Станојевића“.

  06. februar 2013.
 • Mr Milenko Nikolić ovogodišnji dobitnik nagrade Đorđe Stanojević

  Текст објављен на званичном сајту Института Михајло Пупин под категоријом Vesti http://www.pupin.rs/category/vesti/ 8. октобра 2012. године. Награда Ђорђе Станојевић додељује се у знак признања за изузетан допринос развоју електропривреде у Републици Србији.

  08. oktobar 2012.
 • Ђорђе Станојевић: из Википедије, слободне енциклопедије

  Осим кратког приказа биографије Ђорђа Станојевића, страница не пружа много информација.

 • [Sto dvadeset] 120 godina elektrifikacije Srbije

  Текст објављен на он-лајн порталу Vreme www.vreme.com .Осим кратког приказа биографије Ђорђа Станојевића и његове улоге у електрификацији Србије (извор библиографска јединица под редним бројем 2 - http://www.planeta.rs/33/6%20portreti.htm) текст садржи и хронолошки преглед развоја електропривреде у Србији у пероду од 1870-2004. године (извор званична страница Електропривреде Србије).

 • Никола Тесла и његова открића/Ђорђе М. Станојевић. | Alternativni link

  Комплетна дигитализована књига Ђорђа Станојевића која је прикључена виртуелној библиотеци Математичког факултета и Универзитетске библиотеке Светозар Марковић.

Univerzitet

Astronomija

Fotografija

 • Fotografi valjevskog kraja/Zdravko Ranković

  Текст објављен на он-лајн порталу ваљевске ревије “Колубара“ који се бави неколицином фотографа који су рођени и који су стварали у ваљевском крају, међу којима је и Ђорђе Станојевић. У чланку је дат кратак преглед његових достигнућа и доприноса у развоју фотографије.

  decembar 2009.
 • Goran Malić: izabrana bibliografija

  Страница представља он-лајн библиографију ликовног уметника и фотографа Горана Малића, која обухвата и два реферата са симпозијума који се баве достигнућима Ђорђа Станојевића у области српске фотографије и његовим утицајем на ову област.

 • Историја српске фотографије: (1839-1940)/Миланка Тодић

  Комплетна .pdf верзија књиге, где је Станојевић окарактерисан као “први фотограф аматер који прати развој фотографије у боји“ и која садржи кратак преглед његових достигнућа у области фотографије у Србији. Књига садржи и неколико његових фотографија с почетка 20. века.

Ostalo