University of Belgrade, University Library „Svetozar Marković”

Annotated Web Bibliography

Djordje Stanojevic

Annotated Web Bibliography

February, 15th 2014

Suzana Topalović

The annotated web bibliography consists of digital resources about Djordje Stanojevic collected on the Internet. Web pages, scientific papers and popular texts about this prominent and versatile Serb have been organized by the topic. Short descriptions, i.e. annotations, are provided for every reference. The aim of this activity was to make an information and knowledge base about Djordje Stanojevic which will hopefully be used as an important additional resource by students and researchers who study the life and works of the rector who lit up Belgrade.

Electrification

 • Ђорђе М. Станојевић

  Текст објављен на онлајн блогу Србско царство, у категорији Научници. Као извор коришћен је текст Астроном који је елктрифицирао Србију.

 • Ђорђе Станојевић

  Текст објављен на онлајн порталу Elektroenergetika, који садржи све вести, догађаје, књиге исл. из области електроенергетике, у категорији Istorijat. Текст се првенствено бави његовим достигнућима из области електротехнике и електроенергетике.

 • Ко је био Ђорђе Станојевић?

  Текст се налази на блогу Физика у Бранку, под рубриком Занимљива физика/Ко је...? Садржи информације о Станојевићевом животу и раду на пољима астрофизике и електроенергетике. Ова стрaница нуди хиперлинк ка комплетној књизи Ђора Станојевића “ Никола Тесла и његова открића“, која је доступна на дигиталној библиотеци Математичког факултета у Београду.

  4. јануара 2012.
 • Dr Đorđe Stanojević (1858-1921)

  Текст се налази на онлајн порталу http://www.negotin-cafe.com под рубриком Znamenite ličnosti. Садржи информације о Станојевићевом животу и раду на пољима астрофизике и електроенергетике.

 • Đorđe Stanojević: ličnosti Timočke krajine

  Текст објављен на онлајн порталу www.etos.rs у категорији Ličnosti, који прати догађаје и занимљивости из Тимочке крајине и источне Србије. Садржи сажете информације о доприносима Ђорђа Станојевића у развоју српске науке и технике.

 • Naučna dostignuća u 20. veku | Alternativni link

  Оба хиперлинка упућују ка истом тексту коме је дат преглед највећих научних достигнућа у 20. веку и појединаца који су за њих заслужни. Међу њима је и Ђорђе Станојевић.

 • Predstavljamo istoriju razvoja „zelene“ energetike u Srbiji/B. R.

  Текст се налази на онлајн порталу http://www.energetskiportal.rs и спомиње Ђорђа Станојевића као једног од појединаца који су учествовали у развоју електроенергетике у Србији

  21. januar 2014.
 • Vučjanka, Đokini virovi i Skobaljić grad – sjajni biseri sa juga

  Текст објављен на он-лајн туристичком водичу www.tt-group.net 27. јануара 2014. године, који је делом посвећен хидроелектрани Вучје у Лесковцу за чију је изградњу заслужан Ђорђе Станојевић.

  27. januar 2014.
 • Od trača to istine – Nikola Tesla: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://razbibriga.net

 • Nikola Tesla: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://balkancafeaustralija.forumup.com

 • Nikola Tesla - biografija: diskusija na forumu

  Дискусија на форуму онлајн портала http://www.pes-serbia.com

 • Druga hidrocentrala na svetu – na reci Đetinji

  Текст постављен на онлајн порталу http://tamoiovde.wordpress.com/

  01. jul 2013.
 • Nikola Tesla: Pronalazač koji je izumeo točak modernog doba

  Текст садржи и информације о Ђорђу Станојевићу и љеговом познанству са Теслом.

  32 str.
 • Nikola Tesla i sunarodnici/Saša Zdravković

  Текст објављен на онлајн порталу www.b92.net у категорији Život/Tesla. Чланак се бави Теслином посетом Београда 1892. године и односом и сарадњом која је постојала између Тесле и Станојевића.

 • Društvenoistorijski i kulturni kontekst u kojem se razvijala književnost 20. veka: istraživanje učenika četvrtkog razreda “Posmatrajmo svet zajedno: učimo da učimo“

  Текст објављен на онлајн порталу http://knjigomnogoljupci.wikispaces.com/. Станојевић се у тексту спомиње као једна од личности која је обележила развој научних достигнућа у 20. веку. Страница даје и могућност вршења исправки у тексту и прегледа свих ревизија које су начињене над текстом (у тренутку преузимања било је 100 ревизија).

 • Beograd iz ugla Nikole Tesle

  Текст објављен на онлајн порталу Putevima Tesle http://www.teslaways.rs, који је назван по пројекту развоја истоимене руте. Текст се бави Теслином једином посетом Београду 1892. године и пријатељством и сарадњом између Тесле и СТанојевића.

  27. Septembar 2013.
 • Putevima Tesle i Stanojevića

  Текст је објава за медије која се тиче туристичке руте “Путевима Тесле и Станојевића“

 • Тесла, додири са Србијом: поводом 150 година од рођења Николе Тесле

  Комплетна, .pdf верзија књиге која садржи веома занимиве и корисне информације о познантсву и сарадњи између Тесле и Станојевића, као и о Теслиној посети Београду 1892. године.

 • Teslin jedan dan u Beogradu/Rajna Popović

  Текст објављен на онлајн порталу http://www.politika.rs у категорији/рубрици Društvo. Садржи веома занимиве и корисне информације о познантсву и сарадњи између Тесле и Станојевића, као и о Теслиној посети Београду 1892. године

  16. mart 2009.
 • Đorđe Stanojević: astronom koji je elektrificirao Srbiju/pripremio Milan S. Dimitrijević

  Чланак садржи сажет преглед научног и професионалног развоја Ђорђа Станојевића, где се спомиње и његова улога у осветљавању Београда 1893. године, као и његово суделовање у електрификацији Србије и у изградњи бројних хидроцентрала широм земље у периоду од 1899. године до краја прве деценије 20. века. Такође, у чланку се спомињу Станојевићева достигнућа у области астрономије, физике, електротехнике, фотографије и писаног стваралаштва.

  mart-april 2009.
 • Nijagara, pa Đetinja/pripremila Nadežda Gavrilović

  Текст објављен на он-лајн порталу www.rts.rs 2. августа 2012. године, поводом 112 година од изградње хидроцентрале у Ужицу, која је изграђена по Теслиним принципима наизменичних вишефазних струја, а захваљујући његовом пријатељу Ђорђу Станојевићом, чијом заслугом је и реализована изградња.

  02. avgust 2012.
 • Tesla i Stanojević dovode turiste

  Текст објављен на он-лајн портал уwww.b92.net 16. марта 2013. године у коме је описана туристичка рута под називом “Путевима Тесла и Станојевића“, која је засада само идеја Мануеле Граф из београдског Завода за проучавање културног развитка. Тура, која се и даље налази у туристичким проспектима, има за циљ да упознавање домаћих и страних посетиоца са српским хидроелектранама и Теслиним и Станојевићевим радом.

  16. mart 2013.
 • Putevima Tesle kroz Evropu

  Текст објављен на он-лајн порталу www.b92.net 6. фебруара 2013. године под одељком Putovanja године који се тиче потписивања протокола између Завода за проучавање културног развитка и Универзитета Сингидунум о сарадњи на постављању и развијању туристичке руте “Путевима Тесла и Станојевића“.

  06. februar 2013.
 • Mr Milenko Nikolić ovogodišnji dobitnik nagrade Đorđe Stanojević

  Текст објављен на званичном сајту Института Михајло Пупин под категоријом Vesti http://www.pupin.rs/category/vesti/ 8. октобра 2012. године. Награда Ђорђе Станојевић додељује се у знак признања за изузетан допринос развоју електропривреде у Републици Србији.

  08. oktobar 2012.
 • Ђорђе Станојевић: из Википедије, слободне енциклопедије

  Осим кратког приказа биографије Ђорђа Станојевића, страница не пружа много информација.

 • [Sto dvadeset] 120 godina elektrifikacije Srbije

  Текст објављен на он-лајн порталу Vreme www.vreme.com .Осим кратког приказа биографије Ђорђа Станојевића и његове улоге у електрификацији Србије (извор библиографска јединица под редним бројем 2 - http://www.planeta.rs/33/6%20portreti.htm) текст садржи и хронолошки преглед развоја електропривреде у Србији у пероду од 1870-2004. године (извор званична страница Електропривреде Србије).

 • Никола Тесла и његова открића/Ђорђе М. Станојевић. | Alternativni link

  Комплетна дигитализована књига Ђорђа Станојевића која је прикључена виртуелној библиотеци Математичког факултета и Универзитетске библиотеке Светозар Марковић.

University

Astronomy

Photography

 • Fotografi valjevskog kraja/Zdravko Ranković

  Текст објављен на он-лајн порталу ваљевске ревије “Колубара“ који се бави неколицином фотографа који су рођени и који су стварали у ваљевском крају, међу којима је и Ђорђе Станојевић. У чланку је дат кратак преглед његових достигнућа и доприноса у развоју фотографије.

  decembar 2009.
 • Goran Malić: izabrana bibliografija

  Страница представља он-лајн библиографију ликовног уметника и фотографа Горана Малића, која обухвата и два реферата са симпозијума који се баве достигнућима Ђорђа Станојевића у области српске фотографије и његовим утицајем на ову област.

 • Историја српске фотографије: (1839-1940)/Миланка Тодић

  Комплетна .pdf верзија књиге, где је Станојевић окарактерисан као “први фотограф аматер који прати развој фотографије у боји“ и која садржи кратак преглед његових достигнућа у области фотографије у Србији. Књига садржи и неколико његових фотографија с почетка 20. века.

Other