ВИРТУЕЛНА ИЗЛОЖБА "ГОВОР ЦВЕЋА"

Столећима се цвеће користило за различите племићке, сталешке, клановске и државне амблеме. Језик цвећа први пут се јавља у Турској и у арапским земљама. Користиле су га жене из харема. У Европу, тачније у Енглеску, језик цвећа пренела је леди Мери Монтеги, ћерка војводе Кингстона 1716. године. Посебни речници цвећа из XIX века обухватају симболику и значење готово свих врста цвећа на свету. Говор цвећа најдетаљније је проучаван у Француској у XIX веку. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, у сарадњи са Институтом за ботанику и Ботаничком баштом „Јевремовац“ и компанијом 4СЕ, реализовала је изложбу ГОВОР ЦВЕЋА.

ЦВЕЋЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Најстарији народи проучавали су и неговали цвеће. Асирци, Персијанци, антички Грци, Египћани, Римљани полагали су доста пажње на уређивање јавних површина као и приватних поседа. О цвећарству у средњем веку у Европи постоји мало информација, али са ренесансом креће развој разноликих идеја аранжирања цвећа. Уз велику помоћ природњака, трговаца и путника који су посећивали друге континенте, европским цвећарима се пружила прилика за великом разноликошћу, богатством и изобиљем.

ЗАНИМЉИВОСТИ

• Јосиф Панчић рекао је да нас босиљак прати кроз читав живот и у радости и жалости, јер је он божији цвет. Сматрао је да у врту треба прво посадити босиљак, па тек онда остало цвеће. • Постанак црвене руже, по митологији везан је за смрт Адониса, лепог младића-пастира у кога се заљубила Афродита. Он је по предању, био смртно рањен од дивљег вепра и Афродита му је притекла у помоћ. Међутим, богиња је морала да се провуче кроз густ засад ружа и тада је из њеног изранављеног тела шикнула крв и обојила у црвено све околне беле руже.

БОТАНИЧКА БАШТА „ЈЕВРЕМОВАЦ”

Потреба за оснивањем Ботаничке баште наметнула се радом и захтевима Јосифа Панчића, који је још 1853. годи- не, у дворишту Лицеја, у згради Конака кнегиње Љубице, засадио прве биљке за потребе наставе ботанике. Више од двадесет година касније, између Дунавске улице и Дунава, на Дорћолу, 1874. године, на простору од непуна два хектара, Панчић, као управник Краљевске српске ботаничке баште, остварује део својих намера.

ГОВОР ДИГИТАЛНОГ ЦВЕЋА: СИМБОЛИКА, ВАРИЈЕТЕТ, РАСПОЛОЖИВОСТ

Дигитални говор цвећа представља скуп комуникационих функција које носе дигитални и хибридни дигитално-физички објекти доступни на различитим дигиталним платформама и алатима. Можда и најраширенији елементи који омогућавају дигитални говор цвећа су цветни емотикони, којих има велики број, а од којих издвајамо као пример ‘’Cherry Blossom’’ – имагинарни цвет светло розе боје, одобрен као део стандарда Јуникод 6.0 2010. године и чије различите интерпретације су дате на слици.