Европски дан е-учешћа 6. мај

Поводом Европског дана е-учешћа, 6. маја, у електронској учионици Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ одржано је предавање о е-учешћу у Србији.

Објављено:

О е-учешћу

Е-учешће подразумева активно учешће грађана у креирању политика уз помоћ информационо-комуникационих алата, на пример потписивање Интернет петиције за заштиту локалног парка или коментарисање предлога за изградњу вртића.
Многи грађани и даље не знају да Интернет алати који омогућавају е-учешће постоје. Активности које се широм Европе организују поводом Европског дана е-учешћа израз су жеље и потребе да се унапреди информисаност грађана о могућностима учешћа у доношењу одлука које утичу на њихов свакодневни живот.
Европски дан е-учешћа у Србији обележавају активности у оквиру пројекта „ Е-уропа: е-Учешће у Европи“. У сарадњи Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и партнерске организације из Србије у овом пројекту, невладине организације ИАН Међународна мрежа помоћи, студентима Универзитета у Београду и свим другим заинтересованим грађанима биће представљене могућности за е-учешће.

Теме предавања:

Представљање пројекта „ Е-уропа: е-Учешће у Европи“

Представљање Интернет алата за е-учешће у Србији (Интернет петиције, комуникација путем Интернета са локалним органима власти и посланицима у парламенту, коментарисање предлога закона пре њиховог усвајања у парламенту)

Представљање европских платформи за е-учешће
Дискусија

Предавачи:

Адам Софронијевић, виши библиотекар, руководилац Одељења за развој и одржавање система, дигитализацију фонда и културну делатност Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“
Вукосав Средојевић, дипл. инг информатике, систем администратор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, са великим искуством у администрирању Интернет презентација које садрже алате за е-учешће, између осталих Интернет презентација општине Љиг и Библиотеке града Београда
Иван Стојиловић, магистар психологије, пројектни менаџер невладине организације ИАН Међународна мрежа помоћи, координатор пројекта „Е-уропа: е-Учешће у Европи“.

Више информација о пројекту „Е-уропа: е-Учешће у Европи“ могу се наћи на Интернет адресама: http://euparticipation.org/ и http://www.telecentar.rs/e-uropa/