Гејмификација у Новом Саду

Проф. др Младен Чуданов са Факултета организационих наука Универзитета у Београду одржао је предавање и радионицу „Гејмификација у библиотекама“ у Градској библиотеци у Новом Саду 8. децембра 2014. године.

Објављено:

Шта је то гејмификација?

Гејмификација је пракса увођења елемената игара у пословно окружење. Велики број организација у многим профитним делатностима већ дуже време користи ову технику како би унапредио своје пословање. Библиотеке широм света тек почињу да користе предности које гејмификација пружа и за непорфитни сектор.

Гејмификација у библиотекама

Др Чуданов је представио основе теорије гејмификације и указао на могућности за унапређење пословања библиотека увођењем елемената игара у пословне процесе у библиотеци. Библиотекари у Србији су међу првима у свету који су били у прилици да чују савете како да практично унапреде пословање својих институција увођењем елемената игара у своју пословну праксу.

Игре су поред тога што представљају непресушни извор забаве постале и озбиљна индустријска грана, а само тржиште видео-игара је у светским размерама прешло вредност од 100 милијарди долара 2014. године. Овакав друштвени и привредни развој неминовно прати и академско инстересовање и научна истраживања, па је данас могуће стећи чак и диплому доктора наука из области проучавања игара на неколико престижних светских универзитета.