Попусти и хуманитарне акције за помоћ књизи и читаоцима

Светски дан књиге и ауторских права у библиотекама и књижарама Београд – Светски дан књиге и ауторских права биће обележен данас разним програмима и акцијама у библиотекама и књижарама широм Србије.

Објављено:

23. април 2013. године

Данас

Аутор: М. К.
Рубрика: Култура

Светски дан књиге и ауторских права у библиотекама и књижарама

Београд – Светски дан књиге и ауторских права биће обележен данас разним програмима и акцијама у библиотекама и књижарама широм Србије. У Библиотеци града Београда биће организована традиционална акција „Сви смо у библиотеци“ у којој познате личности издају и препоручују књиге за читање. Ове године ће као библиотекари радити: Зоран Кесић, Милан Калинић, Ивана Зарић, Маја Оџаклијевска, Уснија Реџепова, Горица Поповић, Ружица Сокић, Аца Селтик, Сергеј и Бане Трифуновић.

Вршилац дужности управника НБС Дејан Ристић данас ће свечано отворити изложбу „Памтићу све“, о животу и стваралаштву Десанке Максимовић у градској библиотеци. Изложба се приређује поводом 20 година од смрти и 115 година од рођења песникиње која је свечано отворила Библиотеку града Београда. Такође, од 19 сати Рада Ђуричин ће извести и монодраму „Опоруке Десанке Максимовић“. Ова установа у сарадњи са Радио Београдом организује и хуманитарну акцију „Књига солидарности“ у којој се прикупљају књиге за дечја прихватилишта у Србији, а током дана сви заинтересовани читаоци моћи ће да остваре попуст од 50 одсто на индивидуално учлањење у библиотекама мреже БГБ. Амбасадор Канаде у Србији Роман Вашчук данас ће уручити донацију у књигама Народној библиотеци Србије. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ поводом Светског дана књиге и ауторских права организује програм „Књига и стваралаштво машина: од компјутерске поезије сигнализма до робота новинара и машинске хаику поезије“. Поред библиотека, акције и програме поводом Светског дана књиге спремили су и издавачи. Под геслом „Са књигом кроз детињство“ Књижевна општина Вршац данас у 11 сати на градском тргу у Вршцу обележава Светски дан књиге. Тим поводом, обрадоваће читаоце богатством маште и својих издања, а љубитељи књижевности моћи ће да купе књиге са попустом од 50 одсто. У овој манифестацији учествоваће ученици ОШ „Паја Јовановић“, а модератор програма биће Сања Вукелић. Издавачка кућа Архипелаг организује специјалну акцију Чланска карта библиотеке током које ће читаоци који имају чланску карту било које јавне библиотеке у Србији моћи да купују књиге Архипелага с попустом од 30 одсто. Издавачка кућа Лагуна ће на Светски дан књиге објавити књигу Луиз Милер „Наш брат – Живот капетана Флоре Сендс“. Луиз ће овај празник књиге провести са својим читаоцима у Србији, где ће у књижари Делфи СКЦ од 17 сати потписивати своју књигу. Само данас у свим књижарама Делфи и Лагунином клубу читалаца куповином две или више Лагуниних књига које нису на већ постојећим акцијама сви посетиоци биће у могућности да купе један од десет одабраних наслова по специјалној цени од 1 динара. Такође, у свим књижарама Делфи биће обезбеђен попуст од 15 одсто на Лагунине наслове који нису на већ постојећим акцијама за све чланове библиотека. Удружења издавача и књижара Србије организовало је Фестивал књиге „Сви смо ми читаоци“, који је отворен још 19. априла на платоу између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије. Излагачи на фестивалу су – Лагуна, Вулкан, Еврођунти, Креативни центар, Чаробна књига, Дерета, Клет, Партенон, Пчелица, ЈРЈ, Каирос, Сезам бук, Мали принц, Глосаријум, Добра књига, Отворена књига, Беокњига, Књига комерц и Новости. Такође, до 28. априла је отворен и Ускршњи сајам књига у Дому синдиката на коме су могу наћи издања четрдесетак издавача са специјалним попустима.