Дани европске баштине

Стари занати у фондовима Универзитетске библиотеке

Дани европске баштине

Поводом одржавања манифестације Дани европске баштине, којој су ове године тема стари и традиционални занати, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ приређује виртуелну изложбу „Стари занати у фонду Универзитетске библиотеке“ и вођене туре кроз Библиотеку.

Објављено:

Дани европске баштине

Министарство културе и информисања, као координатор програма који ће се одвијати у градовима и општинама Србије, одлучило је да се у оквиру „Дана европске баштине“ 2015. године у Србији припремају програми на тему: „Стари и традиционални занати – очување и одржање“. Стари занати, као одраз традиционалних знања, имају изузетно важно место у осликавању нематеријалног и материјалног богатства културe једног народа.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ приредила је виртуелну изложбу „Стари занати у фондовима Универзитетске библиотеке“, као и вођену туру кроз Библиотеку у периоду од 21. до 30. септембра, радним данима према следећем распореду:

12:15 – 12:30 Представљање дигитализоване колекције историјских новима и шематизама о старим и традиционалним занатима с краја 19. и почекта 20. века

12:30 – 13:00 Вођена тура кроз библиотеку

13:00 – 14:00 Посете спомен соби Исидоре Секулић (на сваких 15 минута)

Виртуелна изложба „Стари занати у фондовима Универзитетске библиотеке“

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ је дигитализовала два трговачко-занатлијска шематизма, штампана 1899. и 1905. године, како би истраживачима и свима заинтересованима олакшала непосредни увид у распрострањеност заната и трговине у Србији на прелазу векова. Наравно, то је учињено и са жељом да се свакоме чији је предак био занатлија омогући задовољство да у шематизмима потражи и нађе његово име.

Овом приликом дигитализован је и рукопис рада познатог публицисте и социјалисте Драгише Лапчевића (1867–1939) о сеоским занатима у средњовековној Србији, који се чува у Архивској збирци Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Виртуелну изложбу можете посетити на следећем линку: „Стари занати у фондовима Универзитетске библиотеке“.