Витезови округлог стола у библиотеци

Међународни дан игара

Витезови округлог стола у библиотеци

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ учествовала је у манифестацији Међународни дан игара 15. новембра, као прва и једина библиотека у Србији која се одважила на овај изазов. Организоване су три врсте игара: компјутерска игра Minecraft, Global Gossip Game и неколико креативних друштвених игара које је обезбедио Амерички кутак у Београду.

Пауза у учењу уз игрице

Пауза у учењу уз игрице

Потапање бродова у Библиотеци

Потапање бродова у Библиотеци

Hedbanz - Ко сам ја?

Hedbanz - Ко сам ја?

Четири у низу и Таблић у Библиотеци

Четири у низу и Таблић у Библиотеци

Global gossip game - Игра глувих телефона у Библиотеци

Global gossip game - Игра глувих телефона у Библиотеци

Објављено:

Игрице у библиотекама

Пре шест година је покренуа је манифестација Међународни дан игара у вашој библиотеци (International Games Day @ your library ) коју воде је волонтери из целог света под покровитељством Америчког библиотекарског удружења у сарадњи са Нордијским даном игре и Аустралијским удружењем библиотекара. Циљ овог пројекта је да се заједнице, уз помоћ библиотека, повежу кроз дружење, рекреацију, образовање и друге аспекте друштвених игара.

Први пут у Србији

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ била је 15. новембра домаћин турнира видео-игре „Minecraft“, које кориснике уче о урбанизму, изградњи, истраживању, креативности, сарадњи, заштити животне средине, испуњавању циљева и томе како да планирају будућност. Победници су у регионалном полуфиналу представљали Србију у надметању са играчима из других европских земаља.

Нажалост, неискуство наших играча узело је данак те они нису прошли у светско суперфинале, али очекује се да ће наредне године такмичари из Србије остварити бољи пласман. За сада је важно било учествовати.

Дан игара у библиотеци је настављен уз међународну игру Global Gossip Game – базирану на нама познатој игри „глувих телефона“ у којој је учествовало преко 50 библиотека из целог света, као и уз креативне друштвене игаре које је за кориснике обезбедио Амерички кутак из Београда.

Играње креативних друштвених игара омогућава развој креативног размишљања које поред осталог помаже студентима да приступе градиву на другачији начин. Један од сталних корисника библиотеке је на крају Међународног дана игара изјавио: „Играње игара одувек ми је помагало да развијем креативност, а мислим да је то веома важно за мој успех током студија“.