НОВА ИЗЛОЖБА У УНИВЕРЗИТЕТСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ У БЕОГРАДУ

Дана 14. фебруара 2024, постављена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду изложба на тему „Смисао физиократизма“.

Објављено:

 

     Дана 14. фебруара 2024, постављена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду изложба на тему „Смисао физиократизма“. Ради се о изложби библиотечке грађе, чији је аутор мр Весна Жупан, Дипломирани информатор саветник. Та изложба је приређена поводом двоструког јубилеја – 330 година од рођења Франсоаа Кенеа (François Quesnay) и 250 година од његове смрти. Да подсетимо, Франсоа Кене (1694-1774) био је лекар по професији, а по специјалности хирург. Радио је као дворски лекар у време владавине француског краља Луја XV. У својој поодмаклој доби почео је озбиљније да се бави економским проблемима.

     Франсоа Кене је познат у домену економске науке као један од умова који су основали физиократску школу, иначе, прву озбиљнију школу економске мисли. Он се сматра водећим представником физиократизма. За разлику од меркантилиста (о њима је била недавно изложба у овој Библиотеци) физиократи нису сматрали да су племенити метали извор богатства народа. У први план физиократи стављају пољопривреду и сматрају је једином производном граном економије. Економски класици Адам Смит и Давид Рикардо однели су касније превагу над физиократским  учењем.

      У припреми је каталог ове изложбе који ће се појавити у штампаном облику и на ЦД-РОМ-у. Ауторка тог каталога је Весна Жупан. Рецензенти су проф. др Петар Ђукић, проф. др Дејан Молнар и доцент др Александар Гордић.

      Изложба је постављена у партеру. Може да се погледа до 20. марта 2024. током радних сати Библиотеке. Улаз је слободан.

Презентацију изложбе погледајте овде