Трибина Хришћанство и филм

У четвртак, 26. маjа у 19 часова у Универзитетској библиотеци у Београду одржаће се трибина Хришћанство и филм.

Објављено:

Трибина  – 26. маj у 19 часова, Универзитетска библиотека у Београду

 

Учесници:

Сaша Радојевић

Владимир Коларић

 

ХРАНА НА ФИЛМУ је трећа трибина циклуса ХРИШЋАНСТВО И ФИЛМ, у организацији Завода за проучавање културног развитка и Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“  у Београду.

У библијској историји и хришћанској религијској пракси храна има веома важну улогу, од плода са дрвета познања добра и зла, као узрока првородног греха, преко старозаветне мане небеске и најзад тајне вечере која претходи Распећу Исуса Христа, којом се установљава Евхаристија, као носећа Света Тајна Цркве. На филму, још од „Храњења бебе” браће Лимијер, храна је присутна као важан кинематографски чинилац. Између два пола која представљају два класика француског филма – Жан Пјер Мелвил, који је сматрао да је деградирајуће видети глумца на екрану док једе и Клод Шаброл, који у својим делима није пропуштао такве сцене – налази се огроман простор у којем се на филму, посредством хране, одвија игра моћи, дефинише порекло јунака и преиспитују њихове друштвене, сексуалне и религијске улоге.

 

Саша Радојевић је филмски критичар, редитељ, сценариста и прозни писац, уредник Редакцијe драмског и домаћег серијског програма РТС. Аутор књиге „Мит о Франкенштајну“ и коприређивач зборника „Светло у тами 2: Нова филмска Европа“.

Владимир Коларић је теоретичар културе и уметности, писац и преводилац. Организатор истраживања у Заводу за проучавање културног развитка и доцент на Високој школи за комуникације у Београду. Аутор књига „Хришћанство и филм“ и „Хришћанство и уметност“.