Месец јапанске културе Харудори

Месец јапанске културе Харудори одржава се у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ од 1. до 31. марта 2018. године и има за циљ јачање сарадње Србије и Јапана умрежавањем и стварањем услова за потенцијалну нову сарадњу уметника, студената и научних радника.

Објављено:

Месец јапанске културе Харудори

Месец јапанске културе Харудори одржава се у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ од 1. до 31. марта 2018. године и има за циљ јачање сарадње Србије и Јапана умрежавањем и стварањем услова за потенцијалну нову сарадњу уметника, студената и научних радника.

У току Месеца јапанске културе биће представљени радови домаћих и иностраних уметника у чијим делима је присутан утицај јапанске културе, било у формама у којима стварају, било као инспирација.
Током марта биће организован фестивал хаику поезије, радионице калиграфије, оригамија и геометрије, књижевна представљања важних дела јапанске књижевности која су преведена на српски језик, интернационална изложба Хаига радова, изложба Радионице Геометрија, као и велика групна изложбу на којој ће бити представљени радови учесника са свих радионица.

1. март 2018. – ОТВАРАЊЕ ХАИГА ИЗЛОЖБЕ „Дневник изгубљених снова“ Дамир Дамира. Изложба уједно отвара и први Месец јапанске културе – ХАРУДОРИ

5. март 2018. – ВЕЧЕ ХАИКУ ПОЕЗИЈЕ Отварање САНТОКА фестивала и представљање најбољих радова интернационалног конкурса хаига и хаику поезије. Модератор: Магдалена Белић, новинар и радио водитељ емисије Невергрин на Радио апарату.

6. март 2018. – КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ Издавачке куће ТАНЕСИ која ће представити едицију савремених јапанских прича. Модератор: Дина Хрецак писац и дипломирани филолог јапанског језика.

7. и 8. март 2018. – САНТОКИНА РАДИОНИЦА јапанских уметности
Пријављени учесници ће се упознати са три облика традиционалне јапанске уметности; Хаига, Хаику и Сходо. Радионицу воде: Дамир Јањалија хаику песник и Владан Павловић сходо калиграф.

9. март – КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ хаику поезије, гост вечери Хаику клуб „Шики“.

Од 12. до 14. марта 2018. – РАДИОНИЦА КАЛИГРАФИЈЕ
На радионицама калиграфије исписиваће се српски преводи најбољих радова хаика конкурса који је одржан у оквиру Сантōка фестивала. Радионицу калиграфије води: Силвана Ручанов калиграф, уметник и менаџер.

12. март 2018. – ИЗЛОЖБА „РАДИОНИЦА ГЕОМЕТРИЈЕ“
На изложби ће бити представљени радови студената Одсека за пејзажну архитектуру Шумарког факултета. Ауторка поставке Доц. др Биљана Јовић указује на везу природе и геометрије.

Од 15. до 17. марта 2018. – РАДИОНИЦА ГЕОМЕТРИЈЕ
Радионица ГЕОМЕТРИЈЕ ће полазнике упознати са традиционалном јапанском вештином креирања модела од папира – ОРИГАМИ.
Радионицу воде: Доц. др Биљана Јовић, заменик шефа Катедре за планирање и пројектовање у пејзажној архитектури и руководилац мастер студија Шумарског факултета са студентима: Ана Бабић, Ана Глишић и Анђела Митић, мастер инжењер пејзажне архитектуре и Марико Хори, визуелна уметница и архитекта.

Почасни гост Радионице Геометрија овом приликом биће и др Еичи Тосаки са Универзитета у Мелбурну (Аустралија) који ће одржати радионицу „BRAIN TRAINING THROUGH ART: PATTERN DRAWING WITH TWO HANDS, BRAIN VIVE (TONIC TO BRAIN)“

20. март 2018. – ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ХАРУДОРИ“
Изложба представља селекцију најбољих радова са одржаних радионица и представљање свих учесника на првом издању Месеца јапанске културе. Публика ће имати прилику да погледа изложбу до 31. марта 2018. у Уметничком центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“.

Добро дошли!