Пројекција филма: Дон Кихот јаше кроз филмове

У оквиру програма „400 година од смрти Мигела де Сервантеса“, у сарадњи са Институтом Сервантес, у среду, 20. априла у Универзитетској библиотеци одржана је пројекција филма „Дон Кихот јаше кроз филмове“.

Објављено:

О филму

„Дон Кихот јаше кроз филмове“, подељен у два дела, приповеда о пустоловинама Витеза тужног лика и његовог верног штитоноше, кроз покретне слике које сведоче о 40 филмских остварења из преко 15 држава, која показују велики утицај који је овај лик имао на кинематографију.

Адаптације редитеља попут Орсона Велса, Џорџа Вилхема Пабста, Ерика Ромера, Григорија Козинцева, или Шпанаца Мануела Гутијереса Арагона и Висентеа Ескриве, укључене су у овај филм који приказује разноликост  овог универзалног Лутајућег витеза на великом платну од почетка XX века до данашњих дана.

Овај документарни филм обухвата и најновија остварења снимљена у XXИ веку, као што су “Изгубљени у Ла Манчи” (2002) Кита Фултона, “Дон Кихот у Јерусалему” (2004) Денија Розенберга или “Donkey-Xote” шпански анимирани филм из 2005.
Филм је реализован у продукцији „Storm comunicación” за фирму „Дон Кихот од Ла Манче“, у сарадњи са Институтом Сервантес.

Техничке карактеристике

Наслов: Quijote. Cabalgando por el cine
Редитељ: Хавиер Риојо y Асхен Марћена
Година производње: 2007
Формат: ДВД
Трајање: 86 мин

Улаз слободан