Недеља отвореног приступа образовању 2014.

У оквиру међународне Недеље слободног приступа образовању од 10–15. марта, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ организовала је низ дешавања за све појединце заинтересоване за отворени приступ науци и образовању .

Објављено:

Дешавања

У понедељак и уторак, 10. и 11. марта, у Едукационом центру Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, одржана је бесплатна обука грађана за слободан приступ образовању путем интернета. Представљени су академски садржаји престижних светских универзитета којима се може бесплатно приступати, од снимака предавања, па до целих курсева и могућности добијања сертификата угледних институција.

У среду, 12. марта премијерно је представљено предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику. Скуп је отворио проф. др Александар Јерковпроф. др Далибор Солдатић, проректор Универзитета у Београду, Рајан Роуландс, саветник за односе с јавношћу Амбасаде САД у Београду и Елизабет Чанг, директор Међународног академског центра. Јасмина Николић, архонт отвореног приступа Универзитета у Београду и професор Филолошког факултета, и библиотекари Универзитетске библиотеке Адам Софронијевић и Весна Вуксан представили су могућности слободног приступа образовању путем Интернета.

У четвртак, 13. марта, у Римској дворани Библиотеке града Београда, Адам Софронијевић, руководилац Одељења за развој и одржавање система, дигитализацију фонда и културну делатност Универзитетске библиотеке, представио је концепте слободног приступа образовању, слободних академских садржаја и масовних отворених онлајн курсева. Након тога представљено је предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.

У петак, 14. марта, у сали огранка Библиотеке Милутин Бојић у Борчи, разговарали смо са основношколцима поводом могућности које пружа слободан приступ образовању и представљено је предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.

У петак, 14. марта на  Факултету организационих наука, представљене су могућности слободног приступа образовању докторандима факултета и приказано је предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.

У суботу, 15. марта од 11 часова, у сали за седнице Филолошког факултета, представљене су могућности слободног приступа образовању и приказано је предавање професора Доналда Кејгана „Увод у историју античке Грчке“ са титловима на српском језику.

О Уводу у историју античке Грчке

Предавање професора Кејгана је део курса Увод у историју античке Грчке Универзитета Јејл, САД, који је слободно доступан путем интернета. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, у сарадњи са Међународним академским центром и Клубом волонтера Универзитетске библиотеке, превела је на српски језик 24 предавања овог курса како би свим грађанима Србије омогућила ефективан приступ садржајима независно од познавања енглеског језика.

Захваљујући сарадњи Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ и партнерских институција, грађани ће имати прилику да чују једног од најцењенијих историчара данашњице професора Доналда Кејгана, чије предавање говори о древним изворима западне цивилизације потеклим из античке Грчке и потреби да се њиховим проучавањем боље разуме данашњица и уоче могућности да се она поправи.