МЕРКАНТИЛИЗАМ У Е-ОКРУЖЕЊУ АКАДЕМСКОГ БИБЛИОТЕКАРСТВА СРБИЈЕ

 Универзитетска библиотека “Светозар Марковић“ у Београду приредила је изложбу под насловом Меркантилизам у е-окружењу академског библиотекарства Србије.
Ове године навршава се јубилеј, 34 деценије од смрти Жана-Батиста Колбера (Jean-Baptiste Colbert) француског меркантилисте.

Објављено:

 

         Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” у Београду приредила је изложбу под насловом „Меркантилизам у е-окружењу академског библиотекарства Србије”. Ове године навршава се јубилеј, 34 деценије од смрти Жан-Батиста Колбера (Jean-Baptiste Colbert) француског меркантилисте. По њему је један правац у оквиру меркантилизма добио име колберизам.

        Меркантилисти нису могли да оформе школу економске мисли. Њихови ставови су били хетерогени. Извор богатства сагледавали су у полугама од племенитих метала у поседу државе. Њих ће касније оповргнути физиократи који су формирали у своје доба прву озбиљну школу економске мисли.

         Изложба приближава историјско раздобље у коме је меркантилизам као струја активно деловао. Време у ком је владао француски краљ Луј XIV било је уједно доба у коме је Колбер ширио свој утицај. Знајући да се развој економске мисли изучава у нас као и да постоји заинтересованост читалаца за теме из тог домена, наша Библиотека је пришла организацији ове изложбе у време међународног сајма књига у Београду на коме је Француска почасни гост. Књижевници, економисти, преводиоци и други љубитељи литературе која расветљава француско стваралаштво имају прилику да виде ову изложбу.

         Мада je реч о прохујалом времену, извори које читалац данас може да претражује нису само класични. Успон умреженог друштва омогућио је да се драгоцени материјали пронађу и у отвореном приступу. У партеру Универзитетске библиотеке изложени су панои, фотографије, књиге и остала грађа укључена у изложбу.

        Ауторка изложбе је мр Весна Жупан, дипл. информатор саветник из Универзитетске библотеке. Oна је уједно и ауторка каталога ове изложбе чији су рецензенти проф. др Петар Ђукић и проф. др Дејан Молнар. Каталог изложбе је у припреми.

       Kорисници могу да погледају изложбу у радно време наше Библиотеке. Изложба ће бити постављена до понедељка, 20. новембра 2023. Приступ је слободан.

Презентацију изложбе погледајте овде