Фондација Студеница у Универзитетској библиотеци

Универзитетска библиотека организује изложбу ликовних и књижевних радова који се нуде на добротворној аукцији Фондације Студеница. Приказане аукцијске предмете су несебично поклонили наши еминентни уметници, песници и колекционари, а својим ретким колекцијама придружила се и Универзитетска библиотека.

Објављено:

 

Универзитетска библиотека организује изложбу ликовних и књижевних радова који се нуде на добротворној аукцији Фондације Студеница. Приказане аукцијске предмете су несебично поклонили наши еминентни уметници, песници и колекционари, а својим ретким колекцијама придружила се и Универзитетска библиотека.

Фондација Студеница основана је 1993. године у чврстој вери да је улагање у образовање основ развоја друштва и да без озбиљног инвестирања у науку и школство нема наде за економски, културни, политички и сваки други просперитет друштва.

Како би улагањем у образовање младих помогле отаџбини, основале су је угледне породице српске дијаспоре у Америци, на челу са Мирославом Мајклом Ђорђевићем, који ће остати упамћен као великодушан српски добротвор и поносни настављач српске задужбинарске традиције.

Током три деценије, уз помоћ многих дародаваца и задужбинара, стипендирано је преко две хиљаде младих из Србије и региона, од којих преко 300 на престижним америчким универзитетима као што су Принстон, Јејл, Харвард. Заступљени су сви образовни профили: хуманистичке, друштвене, биомедицинске и техничке науке као и све гране уметности.

Многи од тих стипендиста данас имају важне улоге у научном, културном, јавном и пословном животу Србије, региона и света, што потврђује изреку да инвестиција у знање даје најбоље камате.

Стипендије се додељују изузетним студентима са свих факултета и уметничких академија, који имају висок просек оцена, награде и признања, успех на такмичењима и у додатним програмима. Предност имају натпросечно успешни али материјално угрожени кандидати, а међу њима они који се ангажују за добробит друштвене заједнице, ширећи идеје филантропије, родољубља и солидарности.

Фокусирајући се на горуће потребе друштвене заједнице у сфери образовања, ове године у Фондацији Студеница донета је одлука да се један број стипендија додели кандидатима који се опредељују за учитељска и наставничка занимања. Тиме се се пружа конкретан допринос настојању да се врати заслужен углед и достојанство професији учитеља и наставника који су у незавидном материјалном и друштвеном статусу у односу на друге професије.

Фондација Студеница организује уметнички програм са аукцијом у свечаној сали Аероклуба,
23. новембра 2023. са циљем проширења стипендијског фонда за кандидате који се опредељују за наставничка занимања. Посетиоцима се пружа прилика да допринесу афирмацији знања и враћању угледа тој часној и племенитој професији. Акција се одвија под покровитељством академске и научне заједнице, културних и образовних институција највишег ранга, озбиљних медија, друштвено одговорних предузећа и личности које у нашем друштву уживају неподељен углед и уважавање.