Изложба посвећена ДАВИДУ РИКАРДУ

Поводом великог јубилеја, 250 година од рођења Давида Рикарда (1772–1823), Универзитетска библиотека „Светозар Марковић у Београду приредила је изложбу библиотечке грађе.

Објављено:

Поводом великог јубилеја, 250 година од рођења Давида Рикарда (1772–1823), Универзитетска библиотека „Светозар Марковић у Београду приредила је изложбу библиотечке грађе која носи назив: Давид Рикардо: 250 година од рођења великог економисте. Овај познати аутор рођен је у Лондону 1772. године. Преминуо је у Геткомб Парку 1823. Остао је упамћен и по томе што је био члан Парламента Велике Британије и Ирске. На прагу смо још једног јубилеја који наступа идуће године, а то је два столећа од смрти Давида Рикарда.

Главно дело Давида Рикарда јесте O принципима политичке економије и опорезивања. Највећи економиста свог доба, Давид Рикардо бавио се у значајној мери теоријом радне вредности. Познат је, такође, и по теорији компаративних предности која је ушла у уџбенике из домена међународних економских односа на економским и сродним факултетима у свету.

Адам Смит и Давид Рикардо били су класици у домену економских наука. Осим тога, њихово стваралаштво сматра се и једним од извора марксизма. Нарочито је дело Давида Рикарда послужило Карлу Марксу као ослонац приликом изградње својих полит-економских ставова.

Давид Рикардо не појављује се само у штампаној форми. Присутан је у светској јавности као лик на мајицама, беџевима, шољама. Лик овог великог економског класика може се запазити и на другим производима који су предмет е-продаје, попут зидних простирки, пешкира, маски за мобилне телефоне. Његова популарност је све очигледнија. Информационо друштво препознало је лик овог водећег економисте свог времена као тему стваралаштва међу стручњацима, научницима, истраживачима, дизајнерима. Феномену Давида Рикарда који је до дана данашњег остао занимљив за проучавање посвећивали су пажњу савремени економисти, новинари, трговци, а неретко и омладина на путу свог професионалног развоја.

Корисницима Универзитетске библиотеке пружа се ретка прилика да виде дела Давида Рикарда, као и грађу о њему на једном месту. Изложба укључује како радове на српском тако и оне на страним језицима. Ова изложба укључује и преписку Давид Рикардо – Томас Роберт Малтус.

Аутор изложбе је мр Весна Жупан, дипл. информатор саветник из Универзитетске библиотеке. Каталог ове изложбе је објављен на ЦД-РОМ-у, а ускоро ће бити објављена и његова штампана форма. Изложба посвећена Давиду Рикарду биће отворена до 10. маја 2022. Желимо вам пријатне тренутке у разгледању изложене грађе!

Презентацију изложбе можете погледати овде.