ИЗЛОЖБА НА ТЕМУ ОПОРАВАК АМЕРИЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ У ДОБА ФРЕНКЛИНА РУЗВЕЛТА

Нова изложба у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду односи се на збивања у економији Сједињених Америчких Држава током и након кризе изазване крахом на Вол Стриту 1932. године.

Објављено:

 

 

О ИЗЛОЖБИ НА ТЕМУ

ОПОРАВАК АМЕРИЧКЕ ЕКОНОМИЈЕ У ДОБА ФРЕНКЛИНА РУЗВЕЛТА

 

Нова изложба у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ у Београду односи се на збивања у економији Сједињених Америчких Држава током и након кризе изазване крахом на Вол Стриту 1932. године, који је познат био као финансијско средиште земље. Становништву су претили глад, сиромаштво и страх. Податак о томе да је у САД-у у то време било између 15 и 17 милиона незапослених лица, довољно говори о тежини задатка са којим се тада суочио новоизабрани председник државе, Френклин Делано Рузвелт (Franklin Delano Roosevelt, 1882-1945) са својим тимом.

Осмишљен је програм економског опоравка земље који је познат био под називом “Њу Дил“ (New Deal).  Тај програм се састојао из два дела. По својој структури био је веома сложен. Програмом „Њу Дила“ обухваћени су били не само радници са основном, средњом или вишом школом, него и интелектуалци, не само мушкарци него и жене. Уметници су у склопу тог програма економског опоравка земље узели учешћа те су садашњим генерацијама млађих и одраслих у САД-у остала у наслеђе из поменутог периода грандиозна уметничка дела у виду мурала којима је оплемењен изглед одређеног броја државних установа.

Oве године навршава се девет деценија од како се догодио крах на Вол Стриту. Осим тога, навршава се и 140 година од рођења Френклина Рузвелта који је био председник САД-а у више мандата и један од најутицајних председника те државе у њеној историји. Изложба библиотечке грађе која је постављена у амбијенту Универзитетске библиотеке нам приближава то време и атмосферу која је владала, а са којом се веома спремно и одговорно суочио председник Рузвелт уз подршку његове супруге, саветника Елеоноре Рузвелт (Eleаnor Roosevelt) као и његових сарадника.

Економска криза која је владала у САД-у тог доба једна је од најдубљих и најпознатијих у свету. Занимљиво је и корисно суочити се са проблемом монетарне реформе коју је владајући тим морао да спроведе, али и са проблемом незапослености, који је заједнички многим државама независно од степена економске развијености. Позната је реченица председника Рузвелта из доба кризе: “Једина ствар које треба да се бојимо јесте сам страх.“

Ауторка изложбе је мр Весна Жупан, библиотекар саветник из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду. Изложба је отворена 6. септембра 2022. На отварању су говорили проф. др Петар Ђукић, проф. др Дејан Молнар и ауторка изложбе. Ова изложба ће бити отворена до 22. септембра 2022. године.

Презентација

Otvaranje izložbe(видео)