Јосип Сибе Миличић: Време, простор, судбине

Објављено:

НАУЧНИ СКУП

У петак, 2. 6. 2017. у Универзитетској библиотеци и Институту за књижевност и уметност одржаће се међународни, интердисциплинарни научни скуп посвећен Јосипу Сиби Миличићу, авангардном песнику, ликовном уметнику и дипломати. Скуп под називом Јосип Сибе Миличић: време, простор, судбине почиње са радом у 9 часова у Универзитетској библиотеци.

Организатори скупа су Институт за књижевност и уметност, Универзитетска библиотека, Београд и Филозофски факултет, Загреб. Уреднице скупа су: проф. др Сања Роић, италијаниста са Филозофског факултета у Загребу и др Светлана Шеатовић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност. Скуп се организује у оквиру научног пројекта Смена поетичких парадигми у српској књижевности 20. века: национални и европски контекст.

На скупу учествује 20 проучавалаца књижевности, ликовне уметности и историје из Загреба, Торина, Пескаре, Парме, Никшића и Београда. Пратећи део научног скупа је изложба посвећена овом свестраном уметнику са Хвара, који је прве две збирке објавио у Бечу на ијекавици, а од 1914. до 1941. објавио је 13 песничких, прозних и преводних дела на екавици, ћирилицом у Београду. Последњу збирку Апокалипса објавио је у Загребу 1941. године на ијекавици. Био је дипломата Краљевине Југославије у Риму, Лондону и конзул у Ротердаму.

ИЗЛОЖБА

Истог дана у 11 часова биће отворена изложба Јосип Сибе Миличић: време, простор, судбине у Галерији Универзитетске библиотеке. Изложба обухвата богату архивску грађу из Архива Србије, библиотечких фондова Универзитетске библиотеке, Народне библиотеке Србије, Свеучилишне библиотеке у Загребу, Амбасаде Холандије у Загребу, Архива бечког универзитета, Народног музеја Србије и Музеја савремене уметности Србије.

По први пут биће изложене књиге, мапе путовања Сибе Миличића током Првог светског рата по специјалним задацима и налогу Владе Србије у Русију и потом на Крф. Изложени су и документи према којима се види улога овог песника и дипломате у Првом светском рату и између два рата. Такође, изнети су контроверзни документи о Сибетовој смрти у Барију 1944. године где се износе записи о смрти, а потом и званични документи о нестанку овог песника.

Из Народног музеја изложене су четири графике и један портрет девојке, уље на платну из Музеја савремене уметности, цртежи из Зенита и Савременика.

Уреднице изложбе су проф. др Сања Роић, др Светлана Шеатовић, виши научни сарадник. Ликовни уредник је: ма Наташа Матовић.

ПРОГРАМ СКУПА

Преузмите програм скупа:

1. део

2. део

КЊИГЕ

Јосип Миличић -„3“

Сибе Миличић – Борови и маслине

Јосип Миличић – Далматинска острва

Јосип Миличић – Књига радости

Јоспи Миличић – Књига вечности

Јосип Миличић – Море – Тајна једног злочина

Ђакомо Леопарди – Песме и проза

Сибе Миличић – Село моје Брусје

sibe