Oтварање изложбе КОНТРОВЕРЗА ХАЈДЕГЕР

Свечано отварање изложбе КОНТРОВЕРЗА ХАЈДЕГЕР у уторак, 26. децембра у 13 сати у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“

Објављено:

Контроверза Хајдегер трећа је изложба која се одржава у Универзитетској библиотеци  „Светозар Марковић“ у оквиру заједничког пројекта са Филозофским факултетом у Београду, покренутог 2014. године под називом „Великани филозофских наука“. У духу обележавања јубилеја оних теорија које су означавале нови почетак у филозофији и извршиле далекосежан утицај како на даљи ток филозофске мисли, тако и на подручје осталих хуманистичких наука, у фокусу овогодишње изложбе су два дела – Sein und Zeit, капитално дело Мартина Хајдегера, које се сматра најзначајнијим филозофским делом XX века, објављено први пут пре деведесет година, а преведено на српски језик пре десет година и Црне свеске, означене (између осталог) као Хајдегеров „дневник мишљења“, које су непосредно након објављивања 2014. године изазвале праву буру у јавности, буру која не само што се не стишава до данашњих дана, већ, напротив, подстиче нове коментаре, дебате и сучељавања. Зато име Мартина Хајдегера представља најузбудљивије поглавље историје немачког духа у двадесетом веку.

Изложбу ће отворити директор Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, проф. др Александар Јерков, а на отварању ће говорити преводилац Хајдегеровог најважнијег и најутицајнијег дела Sein und Zeit,  др Милош Тодоровић, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду и др Небојша Грубор, редовни професор Филозофског факултета у Београду.

Ово је прилика да из нашег богатог фонда изложимо прва издања Хајдегерових дела међу којима су  његова дисертација из 1916. године и његово кључно дело Sein und Zeit, последњи томови његових Сабраних дела међу којима су контроверзне Црне свеске, затим књиге најактуелнијих тумачења Хајдегеровог дела на немачком језику које су за ову прилику набављене у оквиру програма размене, као и први превод на наш језик Хајдегерове биографије аутора Ридигера Сафранског објављен ове године у издању ЦИД-а из Подгорице.

Изложбу прати публикација која садржи прилоге професора Небојше Грубора, Милоша Тодоровића и Данила Басте као и хронологију живота и стваралаштва Мартина Хајдегера у историјско-политичком контексту Немачке његовог доба.

Aутори: Драгана Михаловић и Вука Јеремић